Ga naar hoofdinhoud

Strategische agenda Dutch Robotics bekend

Op dinsdag 5 juni werden, tijdens de vakbeurs Vision & Robotics 2012 in Veldhoven, de eerste exemplaren uitgereikt van de Dutch Robotics Strategic Agenda. In dit boekwerk worden de kansen, bedreigingen, maar ook benodigde acties beschreven voor de Nederlandse robotindustrie.

De Dutch Robotics Strategic Agenda is een initiatief van RoboNed. Dit Nederlandse platform is gecreëerd om prioriteiten van activiteiten op het gebied van de robotica maar ook de toepassingen van robots met geïnteresseerden en belanghebbenden onderling af te stemmen. Een duidelijke boodschap is dat Robotica in zijn algemeenheid een grote vlucht maakt. De wereldwijde vooruitzichten zijn veelbelovend en geven Nederland een grote kans om een belangrijke speler te worden op dit gebied.

 Grafiek Roboned

Internationaal zijn de vooruitzichten voor de robotindustrie veelbelovend (bron: RoboNed)

 

Zo is er een groeiende sociale behoefte aan robotica in de gezondheidszorg en in de land- en tuinbouw. Nederland heeft hoog aangeschreven universiteiten op dit gebied en er zijn veel high tech mechatronica bedrijven die robotica componenten leveren. Bovendien is er een gunstig innovatieklimaat met directe contacten tussen bedrijven en kennisinstellingen.

Maar er zijn ook bedreigingen. Zo zijn er niet genoeg ingenieurs in ons land, wordt er niet voldoende geïnvesteerd in robotica en in de samenleving heerst scepsis tegenover robots. Acceptatie is een probleem.

 

Kansen grijpen

Om de kansen aan te grijpen, moeten we begrijpen dat er een verschuiving gaande is van traditionele industriële robots naar service robots. De verbetering van de technologie moet gericht zijn op de interactie van mensen met robots. Ook zijn er technische doorbraken nodig op het gebied van 3D perceptie, bewegings/taak programmering, zachte/compliante bekrachtiging en cognitieve leeralgoritmes. Daarnaast is er meer uitwisseling van kennis en samenwerking nodig binnen de verschillende disciplines en toepassingsgebieden van de robotica.

 

Meer informatie over toekomst van de Robotica, zowel internationaal als in Nederland zijn te lezen in de Dutch Robotics Strategic Agenda ook wel de RoboNed Roadmap genoemd:

pdf bestand  RoboNED Roadmap

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven