Ga naar hoofdinhoud

Stratasys print 3D Turboprop full scale

Tijdens de EuroMold 2010, die begin December in Frankfurt plaatsvond, stond op de stand van Stratasys onder meer een 1 op 1 model van een turbo-prop vliegtuigmotor. Alle componenten zijn gemaakt op de 3D printers van Stratasys. Het model laat zien wat er qua prototypebouw tegenwoordig allemaal mogelijk is.

Het ontwerp van de motor van de motor is gemaakt in Autodesk Inventor 2010. Vandaar uit werden de diverse onderdelen gemaakt met FDM technologie (Fused Deposition Modeling) op zowel Fortus 3D productiesystemen als de Dimension 3D printers van Stratasys. Het bouwen van dit model middels FDM helpt bij het verbeteren van het ontwerp zodat onderdelen beter passen. Engineers kunnen meteen zien of de componenten kloppen qua vorm, passend zijn en gezamenlijk functioneren.

 

Stratasys op euromold 2010

Met dit schaal 1 op 1 model van een turbo-prop vliegtuigmotor willen Stratasys en Autodesk laten zien wat er mogelijk is met 3 D printers (foto: Paul Quaedvlieg, voor meer foto’s van de EuroMold 2010 zie ons digitale fotoalbum)

 

De transmissie van de vliegtuigmotor bevat twee tandwielsets, die elk een set propellers aandrijven die tegengesteld van elkaar draaien. De motor heeft een lengte van meer dan 3 m, de propeller spanwijdte is 3,20 m en het model bevat in totaal 188 onderdelen. De componenten zijn gemaakt van ABS. Het ontwerp van de motor is gemaakt door Nino Caldarola en is gebaseerd op de motor van de Piaggio Avanti II.

 

Forse kostenbesparing

Alle 188 onderdelen werden gemaakt binnen een tijdsbestek van 4 weken. Daarna duurde het 2,5 week voordat de motor was geassembleerd. Was dit model gemaakt met conventionele technieken zoals frezen, draaien en gieten, dan had dit (volgens de fabrikant) zeker 9 maanden of langer geduurd. Ook de kosten waren met 25.000 USD aanzienlijk lager met het FDM-proces. Normaal gesproken had een conventioneel model (van metaal en andere materialen) tussen de 800.000 USD en 1.000.000 USD gekost. Volgens Stratasys een besparing van 97% op de kosten en 83% qua tijd.

 

Kijk hieronder voor een filmpje over het maken en assembleren van de motor.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven