Tandwielen worden steeds vaker vervaardigd door middel van profielslijpen. Hoewel deze methode sneller en nauwkeuriger is dan bijvoorbeeld afwikkelslijpen, heeft het als nadeel dat er ‘slijpbrand’ kan ontstaan.
Slijpbrand ontstaat wanneer gecarboneerd of gehard staal zeer lokaal te maken krijgt met oververhitting gevolgd door een snelle afkoeling. Bijvoorbeeld als gevolg van te zwaar slijpen. Door de grote hitte die dan ontstaat, kan de temperatuur van het oppervlak stijgen tot boven de bij het harden gehanteerde ontlaattemperatuur. Dit heeft twee effecten op het tandwiel. Ten eerste loopt de hardheid lokaal terug hetgeen een negatieve invloed heeft op de belastbaarheid. Daarnaast veranderen ook de spanningen in het materiaal.
Leo Koolmees van Stork Gears & Services voert metingen uit met de Rollscan van Innogrind om tijdens het slijpproces mogelijke slijpbrand op te sporen. Achter het beeldscherm: Jos van Langh van Innogrind (foto: Stork Gears & Services Rotterdam)
Slijpbrand
Slijpbrand is bijna altijd onzichtbaar voor het blote oog en moet daarom worden gedetecteerd met behulp speciale apparatuur zoals de Rollscan Units van Innogrind. Het apparaat werkt op basis van het zogenaamde Barkhausen Noise Effect en wordt onder meer toegepast door Stork Gears & Services in Rotterdam. Een bedrijf dat apparatuur levert voor het opsporen van slijpbrand is Innogrind in Helmond. Directeur eigenaar Jos van Langh is zelf professioneel slijper en heeft zich de afgelopen jaren steeds verder gespecialiseerd in het geven van advies op slijpgebied én verschillende ‘stress technologies’. “Ik vertegenwoordig onder meer het Finse bedrijf Stresstech. Deze organisatie is opgericht door een aantal ingenieurs dat met de Barkhausen methode had gewerkt”.
In een komend nummer van Metaal Magazine in een artikel Marjolein de Wit – Blok meer informatie over over het voorkomen en detecteren van slijpbrand. De video hieronder geeft ook meer informatie: