Ga naar hoofdinhoud

Storingen bij plaat snel oplossen

Sinds twee en een half jaar onderzoeken drie Wetenschapsinstituten uit Hannover (D) en Berlijn (D) op welke manier kostbare machine-uitval bij het omvormen van plaat snel op te lossen is. Binnen het project Ester, ontwikkelden zij software die de operators ondersteunt en stilstand van de machine minimaliseert. Momenteel testen tien bedrijven in de plaatindustrie deze software in de praktijk.

Een horrorscenario voor menig productiechef: een knal en de machine stopt. Maar het kan ook voorkomen dat het plaatmateriaal dat gestanst had moeten worden, zonder gaten uit de pers komt. Vanwege de vele bewerkingsstappen bij het omvormen of bewerken van plaat komen dit soort storingen regelmatig voor, waardoor de effectiviteit van een productielijn minder wordt. Tot op heden was vaak veel ervaring nodig om bepaalde storingen snel op te lossen. Maar met de nieuwe software hopen het IPH (Institut für Integrierte Produktion Hannover), het Ifum (Institut für Umformtechnik und Umformmaschinen) van de Leibniz Universiteit Hannover en het Gfai (Gesellschaft zur Förderung angewandter Informatik) dat het oplossen van fouten sneller zal gaan.

 

Problemen productie plaat oplossen

Snel de juiste storingen oplossen met software die de operator door een procedure loodst (beeld: Ifum)

 

Het idee achter de software is eenvoudig. Het programma is gebaseerd op ervaringen, die in een databank opgeslagen worden. Daarvoor heeft een expert elke mogelijke fout doorgenomen, die op bepaalde machines voorkomen kan. Voor elke storing zijn er vragen ontwikkeld, waaruit kan blijken of de storing in de machine, de matrijs, het component of het basis plaatmateriaal te vinden is. Door het beantwoorden van de vragen wordt de operator stap voor stap naar de juiste oplossing geloodst. Beantwoordt de operator bijvoorbeeld met een klik op het plaatdeel, dan kunnen als fouten scheuren, matrijsbeschadigingen of graten tevoorschijn komen. Na het oplossen van een probleem geeft de operator feedback aan het systeem en geeft aan of de voorgestelde oplossingen adequaat genoeg waren. De meest gekozen oplossing wordt dan in de toekomst voor die bepaalde storing voorgesteld.

 

Koppeling ERP

Dit project onder de naam ‘Steigerung der Anlageneffektivität in der Blechumformung durch rechnergestützte Erfahrungsrückgewinnung‘ oftewel ‘Ester‘ eindigt op 31 juli 2012. Maar de wetenschappers denken verder: in de toekomst kunnen ERP-systemen gekoppeld worden met de nieuwe software. Data zoals productieaantallen en het aantal foutieve producten of uitval maken een nog nauwkeurige beheersing mogelijk van de machines en het individueel oplossen van bepaalde storingen. De ontwikkelde software kan na het einde van het project via het Gfai verkregen worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven