Stodt leidt zij-instromers metaal op • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Stodt leidt zij-instromers metaal op

Stodt Toekomsttechniek biedt een nieuwe kans aan mensen die (binnenkort) werkloos zijn en minimaal een MBO niveau 2 opleiding, een havo-diploma of hoger hebben. Zij kunnen zich laten omscholen voor een baan in de metaal. Op woensdag 22 september start de opleiding van een maand, drie dagen per week.

Het doel is kandidaten technisch productief te maken zodat ze met hun basiskennis direct inzetbaar zijn in het bedrijfsleven en kunnen doorstromen naar BBL-trajecten (Beroepsbegeleidende Leerweg), om uit te groeien tot vakmensen. Voor het nieuwe initiatief heeft Stodt samenwerking gezocht met onder meer werving-, selectie- en uitzendbureaus, waaronder Randstad, Maatwerk, Tjellens, Metalektro Personeelsdiensten en Werkplein Twente.

 

Eshuis Metaal

Het bedrijf Eshuis Metaal in Hardenberg heeft al langer goede ervaring met het opleiden van zij-instromers. Eshuis Metaal telt zo’n 24 medewerkers, inclusief uitzendkrachten, en ziet zich geconfronteerd met een tekort aan vakmensen, vertelt directeur-eigenaar Marcel van Dijk. “Dat remt ons enigszins in de groeimogelijkheden. Deels lossen we dat op door automatisering, maar daarvoor hebben we ook weer geschoolde mensen nodig. Evenals voor de specialistische kleine series die we maken.” Reden waarom Eshuis al langer met zij-instromers werkt, voor een deel gerekruteerd uit geschikt gebleken uitzendkrachten.

 

Gemotiveerd

Zo volgden drie Eshuis-medewerkers de BBL 3 opleiding bij Stodt. Zij hadden een MBO-diploma detailhandel of ICT, of hun metaalopleiding niet afgerond, zegt Van Dijk. “Ik had een goed beeld van hun mentaliteit en niveau en wilde hen daarom die opleiding aanbieden. Het gaat mij erom dat ze gemotiveerd zijn en kunnen denken en werken op MBO-niveau. Na de opleiding hebben ze bij ons verdere praktijkervaring opgedaan en nu heb ik gewoon vakmensen aan boord. Deze jongens zijn bij ons belangrijk en worden in de toekomst nog belangrijker.”

 

CNC-frezers

Na de crisis ging Eshuis in 2010 weer flink groeien, vervolgt Van Dijk. “Daarom gaan nu weer twee jongens de BBL 3 opleiding van Stodt volgen. De een heeft alleen LBO Elektro afgemaakt, de ander deed een MBO sportopleiding, waarmee hij lastig aan de bak kwam; via het uitzendbureau is hij bij ons gekomen. Beiden worden ze nu als CNC-frezer opgeleid.”

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven