Ga naar hoofdinhoud

Start Duurzaamheidsproject laserbronnen

Het Laser Applicatie Centrum (LAC) start, in samenwerking met de Koninklijke Metaalunie (KMU) en ondersteund door de provincie Overijssel, een project om duurzaamheid in de maakindustrie te bevorderen. Met de vervanging van bestaande laagrendement laserbronnen door moderne laserbronnen kan er op jaarbasis in Nederland naar schatting 483.000.000 kWh worden bespaard.

In Nederland staan naar schatting 3.500 lasersnij- en laserlasmachines opgesteld, die weliswaar zonder problemen werken, maar waarvan de toegepaste CO2- en ND:YAG laserbronnen een zeer laag energetisch rendement hebben. Slechts 3% van het ingangsvermogen wordt omgezet in een werkzame laserbundel. De rest van deze energie moet worden afgevoerd. Met de inzet van moderne fiber- en disklaserbronnen kunnen bedrijven kosten besparen die per onderneming kan oplopen tot enkele tienduizenden euro’s per kW laservermogen. Bedrijven kunnen al gauw meer dan 40.000 euro per jaar op hun snijkosten besparen.

 

Duurzaamheidsonderzoek laserbronnen

Moderne laserbronnen zoals bijvoorbeeld de fiberlaser en de disklaser hebben een aantal voordelen zoals een energetisch rendement van minimaal 25%, een factor 10 hoger dan de ‘oude’ laserbronnen; een zodanig betere bundelkwaliteit dat met dezelfde laserbundel zowel gesneden als gelast kan worden en tenslotte lagere aanschaf- en onderhoudskosten (foto: Paul Quaedvlieg)

 

Het project richt zich op de maakindustrie in Nederland, in het bijzonder de bedrijven die materiaalbewerking (snijden en/of lassen) met lasers uitvoeren, of dat willen gaan doen. Dit zijn bijvoorbeeld plaatbewerkers, machinebouwers, modulebouwers, constructiebedrijven, snij- en lasbedrijven. In het project worden de volgende activiteiten uitgevoerd:

  • een website met achtergrondinformatie, te vinden via https://www.lac-online.nl/;
  • regionale seminars met uitleg over de kostenbesparingen en de achtergrond van moderne laserbronnen;
  • regionale workshops voor bedrijven die kennis willen opdoen m.b.t. moderne laserbronnen;
  • gratis bedrijfsindividueel advies, waarbij de adviseur de concrete kostenbesparingen berekent en advies op maat geeft.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven