Standaard-interface voor U-as gereedschap • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Standaard-interface voor U-as gereedschap

Onder de benaming ‘mechatronic-ready’ hebben de gereedschapleveranciers Mapal en Komet een standaard-opname ontwikkeld voor gereedschappen met een U-as. Dit zijn gereedschappen waarvan de snijkant tijdens de rotatie verstelbaar is.

Het radiaal verstellen van een snijkant tijdens de rotatie van een hoofdspil is bijvoorbeeld nodig voor het maken van excentrisch verlopende gaten of voor boringen met een bepaald draaicontour. Dit kan mechanisch met stangen en wiggen, maar er is een trend naar elektromechanische gereedschappen met een servomotor. In het gereedschap komt dus een extra, gestuurde CNC-as: de U-as.

 

Interface

Komet biedt onder de benaming Komtronic als U-as gereedschappen aan. Mapal heeft vergelijkbare gereedschappen die luisteren naar de benaming Tooltronic. Het bijzondere is nu dat beide leveranciers samen een standaard opname ontwikkeld hebben: ‘mechatronic ready’.  Schema Mapal Komet U-as mechatronic ready Schema voor gebruik van een U-as systeem op een metaalbewerkingsmachine (foto: Mapal/Komet)

 

Inductief

Een standaard-opname is zinvol omdat het gebruik van een extra CNC-as in het gereedschap niet eenvoudig is: er moet energie toegevoerd worden voor de verstelling van de servomotor van het gereedschap en er moet een data-uitwisseling zijn met de CNC-besturing. Bij de ‘mechatronic ready’ geschieden de energie- en data-overdracht op een inductieve wijze.

 

Lees meer in het gezamenlijke persbericht van Mapal en Komet:

 

 FA_mechatronic-ready.

 

De video toont een Komtronic U-as gereedschap van Komet in actie op een Matsuura bewerkingscentrum:

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven