Nieuws

Stama showt nieuwe MT 733 alvast

Wittenstein's logaritmische spiraal (beeld: Wittenstein).

Stama komt met een nieuw draaifreescentrum MT 733. Bezoekers van het Open House in Duitsland krijgen in juni al een preview te zien van deze nieuwe serie. Pas tijdens de AWB in september wordt deze machine officieel geïntroduceerd. De MT 733 heeft een nieuwe constructie en aandrijving voor extra stabiliteit.

De Duitse machinefabrikant past het Galaxie Drive System van Wittenstein toe. Ook de opbouw van de freesspindel is bijzonder. Het product wordt in de X-richting bewogen en de Y- en Z-beweging komt uit de freeskop op het portaal, meldt Made in Europe.nu.

Freeskop op vast portaal

In de basis is het een draaimachine, geschikt voor stafmateriaal met een diameter van maximaal 102 mm. Op deze constructie staan 1 of 2 vaste portalen van polymeerbeton, afhankelijk van de uitvoering met 1 of 2 freeskoppen.

Op die portalen zitten de geleidingen waarover de freeskop in de Y-richting loopt. De Z-as is in de freesspil geïntegreerd. Deze constructie zorgt voor een veel hogere stijfheid en stabiliteit dan een machine met een beweegbare kolom.

Om het product van meerdere kanten te kunnen bewerken, staat de hoofdspil op een zwenkas. De X-as zit dus in het product. De machine wordt gebouwd met tegenspil die de producten kan overnemen om de zesde kant te bewerken.

Polygoonvormige as

Voor de aandrijving past Stama als eerste machinebouwer het Galaxie Drive System van Wittenstein toe, aldus Made in Europe.nu. In plaats van een worm-worm overbrenging, maakt deze tandwielkast gebruik van een polygoonvormige as.

Hierop zitten stalen pennen die – afhankelijk van de positie in de inwendige vertanding – schuiven of er juist van weg bewegen. Door deze beweging schuiven de pennen telkens tegen de flanken van de inwendige vertanding van de aandrijfas aan (foto).

Dat biedt een spelingvrije aandrijving, die veel hogere krachten en koppel aankan. Koppel- en stijfheidkarakteristiek van het Galaxie Drive System liggen een factor 3 tot 5 hoger dan bij traditionele aandrijvingen met holle as.

Zware, nauwkeurige verspaning 

De constructie en aandrijving maken de machine geschikt voor zware verspaning waarbij eveneens nauwkeurigheid verlangd wordt.

Stama bouwt de Stama MT733 in uitvoeringen met één of twee freeskoppen (met voor elke freeskop een eigen portaal), die onafhankelijk van elkaar kunnen frezen. Een derde variant is een machine met een grotere afstand tussen de portalen, voor belading met een gantry loader.

“Je ziet steeds meer productie opschuiven richting moeilijke materialen, waarvoor zware verspaning nodig is. Ook 3D geprinte producten zijn moeilijk verspaanbaar. Daarom zien we voor deze machine best toepassingen in Nederland”, zegt Danny van Rij van Oude Reimer op Made in Europe.nu.

De eerste bètamachines worden momenteel door klanten getest.

Open House

Het Open Huis van Stama vindt plaats van 12 – 14 juni in het Zuid-Duitse Schlierbach. Moederbedrijf Chiron houdt van 13 – 15 juni het Open Huis, in Tuttlingen. Hierdoor kunnen geïnteresseerden een bezoek combineren, meldt Oude Reimer, dat beide merken in Nederland vertegenwoordigt.

Meer info

Bekijk het Galaxie aandrijfprincipe van Wittenstein 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven