Ga naar hoofdinhoud

Stama MT 733 met compleet nieuw machineconcept

Stama MT 733 two (foto: Franc Coenen).

Het totaal aantal geproduceerde auto’s neemt de komende jaren nog steeds verder toe. Maar de toeleveranciers willen de onderdelen hiervoor wel in kleine series bewerken. En processen integreren. Die trends hebben Stama aangezet tot de ontwikkeling van de nieuwe freesdraaimachine MT 733. Deze kan eveneens heel goed ingezet worden in andere sectoren waar zwaar verspaand wordt.

Frank Müller, hoofd R&D bij Stama, gaf zelf vorige week tijdens de huisshow bij Stama een uitgebreide toelichting op de nieuwe machine, waarmee de machinebouwer een heel nieuwe weg inslaat.

Portaalconstructie

“We laten namelijk het ‘Fahständer’-principe los”, aldus Müller. Bij de nieuwe machinelijn vervangt Stama de beweegbare kolom door een portaalconstructie. “De mogelijkheden om het vroegere concept nog stijver en tegelijkertijd dynamischer te maken, waren begrensd.”

Omdat het 5-assig freesdraaicentrum geschikt is voor stafaanvoer (doorlaat maximaal 102 mm), laat de machine zich eenvoudig automatiseren. De machine kan eventueel ook beladen worden met gezaagd stafmateriaal.

Galaxie aandrijfsysteem

Het nieuwe freesdraaicentrum MT 733 wordt opgebouwd op een portaal, zodat de massa die verplaatst moet worden, gering is. De nieuwe machine is twee keer zo stijf als het huidige freesdraaicentrum, ondanks dat de bewerkingsruimte drie keer zo groot is geworden. Dat maakt de nieuwe machine ook geschikt voor de zwaardere verspaning in andere sectoren dan de auto-industrie.

De 5e as, die het werkstuk positioneert, kent een bijzondere aandrijving. Stama past hierin het Galaxie aandrijfsysteem van Wittenstein toe. Dit onderscheidt zich door compacte afmetingen, een nauwkeurige positionering, méér stabiliteit en vooral doordat de aandrijving absoluut spelingsvrij is gedurende de totale levensduur. “Daardoor kunnen we zeer precies 5-assig simultaan bewerken”, aldus Müller.

Vier verschillende versies

Stama gaat de MT 733 in vier verschillende uitvoeringen bouwen. De basisversie wordt de MT 733 one, met één freesspindel voor vijf kanten bewerken vanaf stafmateriaal. De MT 733 one plus beschikt over een overnamespil, zodat ook de zesde kant kan worden bewerkt.

Bij de MT 733 two (foto) plakt Stama eigenlijk twee portaalmachines aan elkaar. Deze versie beschikt over een overnamespil en twee freesspillen, elk op een eigen portaal. Hiermee kunnen gelijktijdig  twee producten 5-assig bewerkt worden, onafhankelijk van elkaar. In  de vierde versie wordt er nog een gantryloader aan de MT 733 two toegevoegd.

De première van de Stama MT 733 is op de AMB, waar de machinebouwer de stand deelt met zusterbedrijf Chiron. In Nederland worden deze merken vertegenwoordigd door Oude Reimer.

Meer over de machine in het komende nummer van vakblad Metaal Magazine. Deze verschijnt in augustus.

Zie ook: Stama showt nieuwe MT 733 alvast (17 mei 2018)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven