Staalstraalbedrijf Wikor bespaart op energie • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Staalstraalbedrijf Wikor bespaart op energie

Staalstraalbedrijf Wikor in Wormerveer heeft in een jaar tijd 172.496 kWh aan energie bespaard. Dat komt neer op zo’n 17.000 euro. Dit werd gerealiseerd toen het bedrijf in oppervlaktebehandeling Ingersoll Rand het persluchtsysteem heeft laten optimaliseren.

Ingersoll Rand uit Zoeterwoude heeft bij Wikor het persluchtsysteem opgewaardeerd en geoptimaliseerd. De besparing van 172.496 kWh (17.000 euro) werd in het eerste jaar van het optimalisatieproject bereikt.

Het bedrijf startte een optimalisatieproject met Ingersoll Rand, toen een onvoorzien probleem was ontstaan door een defect schroefblok op een tweetraps, oliegesmeerde schroefcompressor van meer dan 20 jaar oud.

Repareren of vervangen?

De facilitair managers bij Wikor stonden voor de keuze: de unit repareren of vervangen. De beslissing moest snel genomen worden om kostbare uitvaltijd te voorkomen. “Omdat we al een succesvolle werkrelatie hadden, hebben we contact opgenomen met het team van Ingersoll Rand in Zoeterwoude voor ondersteuning.

“De situatie waarmee we werden geconfronteerd was niet gepland of gebudgetteerd en een snelle doorlooptijd van het project en kostenefficiëntie waren cruciale overwegingen voor ons”, zegt Sidney Cramer, directeur Wikor.

“Ons team had slechts een week om met een oplossing te komen en heeft een analyse uitgevoerd op basis van gegevens van de IntelliSurvey, die eerder dat jaar had plaatsgevonden bij Wikor”, vertelt Almar Schouten, salesmanager Benelux bij Ingersoll Rand.

IntelliSurvey

De IntelliSurvey is een elektronische beoordeling van Ingersoll Rand die bedrijven helpt bij het identificeren van mogelijkheden voor besparingen door middel van optimalisatie van het persluchtsysteem.

De elektronische beoordeling onderzoekt de werking van het systeem en verzamelt meer dan 3 miljoen kritieke punten van systeemgegevens tijdens een normale productiecyclus van 7 dagen. Dit om een basislijn vast te stellen voor bestaande systeemkenmerken.

Mogelijkheden aangegeven

Deze gegevens worden vervolgens geanalyseerd. Met de uitkomst worden mogelijkheden geïdentificeerd voor het reduceren van het energie- en persluchtverbruik, het verhogen van de systeembetrouwbaarheid, optimalisatie van de capaciteit en luchtdruk, totstandbrenging van een effectieve opslag, toepassing van regelingen en verlaging van onderhoudskosten.

Na de analyse ontving Wikor opties en berekeningen voor reparatie en vervanging, waarbij de kosten van reparatie en de aanschaf van een nieuwe compressor werden vergeleken, inclusief de verwachte energiebesparingen.

Vervanging en aanvulling

Op basis hiervan besloten de facilitair managers van Wikor de bestaande compressor te vervangen door de frequentiegeregelde compressor, uitgerust met elektronische drukregelklep en nauwkeurige drukregeling, zoals Ingersoll Rand had voorgesteld. Het nieuw ontworpen systeem werd aangevuld met een Ingersoll Rand D1300EC-koeldroger voor extra besparingen.

Het nieuwe systeem omvat tevens een Ingersoll Rand IntelliFlow elektronische drukregelklep om het energiegebruik met 7,8 Kilowatt (kW) te reduceren.

Buffer gecreëerd

De IntelliFlow creëert een buffer tussen persluchttoevoer en persluchtbehoefte, waardoor de opslag van perslucht effectiever kan worden gebruikt en er voortdurend op dynamische wijze kan worden gereageerd op fluctuaties in die behoefte.

De drukregelklep zorgt voor een nauwkeurige drukregeling (± 0,05 bar) met capaciteiten van 5-450 m3/min, waardoor geen extra compressoren meer ingeschakeld hoeven te worden.

“Het nieuw ontworpen persluchtsysteem was een totaaloplossing voor de behoeften van de klant op het gebied van perslucht, waardoor deze minder compressoren in bedrijf hoefde te hebben en de kosten kon reduceren, evenals de uren inbedrijfstelling zonder lading”, vat Schouten samen.

Binnen 4 weken

De opwaardering van de schroefcompressor bij Wikor was binnen 4 weken operationeel, zodat de doelstellingen van het bedrijf met betrekking tot energiebesparing en het krappe tijdschema werden gerealiseerd.

De nieuwe compressor die op de site werd geïnstalleerd, leverde een stabiele luchtdruk, waardoor de variabiliteit en onderbreking van de productie vanwege onvoldoende druk tot het verleden behoorden.

Het systeem heeft tevens het energie- en persluchtverbruik verminderd, de kunstmatige vraag en lekkages gereduceerd en de onderhoudskosten verlaagd.

Resultaten

Tijdens het eerste jaar van inbedrijfstelling heeft Wikor 172.496 Kwh energie bespaard (ongeveer 17.000 euro per jaar), met een vaste besparing op energiekosten van 2.700 euro per jaar.

“Na de upgrade van het persluchtsysteem waren de energierekeningen zoveel lager dat we zelfs een telefoontje kregen van het energiebedrijf dat zich afvroeg of de meterstanden wel juist waren,” aldus Cramer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven