Staalprijzen ontwikkelen zich grillig • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Staalprijzen ontwikkelen zich grillig

De vooruitzichten voor de komende maanden voor wat betreft de staalprijzen lijken grillig te zijn. Door de grote vraag uit Turkije, en de strenge winter in Rusland is het aanbod op de Europese schrootmarkt klein. Op dit moment zorgt de ijsgang in en rond Rusland voor uiterst moeizame leveringen. Volgens een handelaar in St. Petersburg heeft deze strenge winter er ondermeer voor gezorgd dat het ophalen van schroot met wel 70% verminderd is.

In de mei verwachten de handelaren betere weerscondities, maar voorlopig blijft er een tekort aan schroot. Deze weersomstandigheden verhogen ook de transportprijs, die een wezenlijk onderdeel vormt van de totaalprijs. Turkse handelaren zijn dan ook gedwongen op andere markten hun staalvraag neer te leggen.

De combinatie van goed gevulde orderportefeuilles bij de staalproducenten, en de condities in Rusland zullen voor een sterke schrootmarkt blijven zorgen. De snel afgenomen beschikbaarheid, veroorzaakt door de grote vraag naar staalproducten in de export, en de relatief lage voorraden, zorgden ervoor dat de staalproducenten de prijs van hun producten verhoogden. Er zijn zelfs staalproducenten even ‘uit de markt geweest’. Voor bepaalde warmgewalste coil afmetingen is de beschikbaarheid zelfs dramatisch te noemen. Er worden levertijden opgegeven van ver in het tweede, begin derde kwartaal, voor wat normaal voorraadmateriaal zou moeten zijn. Fabrieken stuurden de afgelopen week brieven rond om de klanten te wijzen op de nijpende situatie, en vooral voor het derde kwartaal alvast te boeken. Volgens een handelaar uit de Benelux, die zo’n brief ontving, is de escalerende prijs kunstmatig. Volgens hem houden de fabrikanten de leveringen bewust krap, om zodoende op een hoger prijsniveau te komen.

Bron: Staalprijzen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven