Staalplaten veilig scheiden • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Staalplaten veilig scheiden

De onlangs ontwikkelde Fail Safe magnetische platenscheider is bestemd voor het snel en gemakkelijk scheiden van gestapelde staalplaten en eenvoudig en veilig pneumatisch te bedienen.

Goudsmit Magnetics presenteert op de Technishow in Utrecht een onlangs ontwikkelde Fail Safe magnetische platenscheider. Deze zorgt voor het automatisch scheiden van staalplaten tot een dikte van circa 4 mm.

De scheider van Goudsmit Magnetics is uitgevoerd met zeer krachtige Neodymium magneten en kan met behulp van een nieuw gepatenteerd systeem pneumatisch aan- en uitgeschakeld worden. Dit schakelen gebeurt snel door het verdraaien van de magneten.

De onderhoudsvrije platenscheider is voorzien van een veergestuurde uitstand. De extreem veilige (vandaar de naam Fail Safe) platenscheider schakelt ook bij een eventuele onderbreking van de perslucht automatisch in de uit positie. Zelfs bij volledige belasting van een maximale stapelhoogte. Ook tijdens onderhoud is het niet mogelijk dat de magneet per ongeluk ingeschakeld blijft. Dit biedt extra veiligheid.

Iedere vorm, lengte of breedte

In tegenstelling tot vaste platenscheiders maken schakelbare platenscheiders daarnaast tussentijdse wisseling van producten tijdens een ingesteld proces mogelijk. Het is mogelijk staalplaten van bijna iedere vorm, lengte of breedte te scheiden. Ook ronde of asymmetrische vormen. De permanente magneetkracht neemt niet af en is gegarandeerd voor tientallen jaren.

Schade voorkomen

Bovendien is dit systeem, in combinatie met de zwenkarm, in hoogte instelbaar. Magnetische platenscheiders vinden hun toepassing in onder meer plaatverwerkende industrieën en in gerobotiseerde productiecellen voor de productie van lassamenstellingen.

Robots pakken met magneetgrijpers grote plaatdelen op en positioneren deze op een lastafel. Doordat de staalplaten geolied zijn, kleven deze aan elkaar en neemt de robot soms twee platen tegelijk op. Hierdoor kan de tweede staalplaat halverwege de lastafel los laten en naar beneden vallen . Dit veroorzaakt veel schade in een hightech omgeving, waar de lastafel vaak is voorzien van sensoren, opnemers en actuatoren. Ook kan het dubbel inleggen van twee aan elkaar klevende staalplaten grote schade veroorzaken aan een matrijs.

Door toepassing van Neodymium platenscheiders, worden de platen ondanks de oliefilm van elkaar gescheiden waarna de robot ze één voor één van de stapel kan tillen. De Fail Safe platenscheider heeft als optie ook een mogelijkheid voor aan/uit detectie doormiddel van een stekkerbaar plug & play systeem.

Pneumatische bediening

De met perslucht bediende platenscheiders verhogen de veiligheid en verlagen de kosten bij het ontstapelen of wisselen van een stapel staalplaten. De magneten scheiden geoliede platen maar doen ook goed werk wanneer er vacuüm tussen de staalplaten aanwezig is. Of wanneer de platen voorbewerkt of gepolijst zijn.

In tegenstelling tot vaste platenscheiders maken schakelbare platenscheiders tussentijdse wisseling van producten tijdens een ingesteld proces mogelijk. Wanneer de bovenste plaat van een stapel wordt verwijderd, neemt de onderste direct zijn plaats in. Om de stapel staalplaten aan te vullen, kunnen de magnetische platenscheiders eenvoudig met een pneumatisch ventiel worden uitgeschakeld. Na ontgrendeling van de zwenkarm draaien de magneten weg, waarna de stapel platen op eenvoudige wijze inwisselbaar of aanvulbaar is.

Goudsmit Magnetics staat op Stand 10.F035.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven