Staalindustrie efficiënter met elektromagnetische radar • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Staalindustrie efficiënter met elektromagnetische radar

Met een radarsysteem van Fraunhofer FHR kan bandstaal efficiënter geproduceerd worden (foto: Fraunhofer FHR)

Bij de ruwe productie van staal, bijvoorbeeld bij het walsen van bandstaal, ontstaan grote hoeveelheden afval. Een nieuwe radar van Fraunhofer kan de hoeveelheid afval verminderen door tijden het productieproces de breedte van het bandstaal tot op enkele micrometers nauwkeurig te meten.

In een staalfabriek worden dagelijks tonnen materiaal verwerkt. Gloeiend hete warmgewalste staalprofielen worden met een dikte van ongeveer 20 cm gewalst tot dun kilometerslang bandstaal. Het nadeel van dit proces is dat het bandstaal vaak te breed uit het proces komt. De overtollige randen moeten vervolgens achteraf worden afgesneden. Dit heeft een hoog afvalpercentage tot gevolg. Een nieuwe golfradar van het Fraunhofer Instituut FHR in Wachtberg (D) kan dit voorkomen. Tijdens bedrijf meet het systeem de breedte van het bandstaal met een nauwkeurigheid van enkele micrometers. Hierdoor kan de walsinrichting zo geregeld worden dat er minder afval wordt geproduceerd. Aan twee kanten van de walsrol meten deze radarsensoren de afstand tot de rand van het bandstaal. De radar zend constante elektromagnetische signalen met een frequentie van 30 GHz uit die door de rand van het bandstaal gereflecteerd worden. Met een verschil in het verzend- en ontvangsignaal wordt de breedte van het staal berekend. De radar is in staat om 5000 punten per seconde te berekenen.

Nevel, stoom en rook

Het voordeel van de elektromagnetische signalen die het radarsysteem uitzend is, in tegenstelling tot lasers en camera’s, dat het systeem geen hinder heeft van ongunstige omgevingsfactoren zoals stoom, warmte, rook en nevel. Het systeem kan eenvoudig worden geïntegreerd in bestaande systemen. Momenteel houden drie Duitse staalfabrieken een test met het radarsysteem.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven