Staal wordt steeds sterker • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Staal wordt steeds sterker

Uit een toelichting van Ruud Schreijer van Rusch Special Products blijkt dat door de ontwikkelingen van hogesterktestalen de constructeurs bij gieken van kranen steeds meer mogelijkheden krijgen. ”Het normale staal, voor allerhande toepassingen, heeft een sterkte van 255 N/mm2. Gieken van graafmachines hebben een sterkte van 355 N/mm2”.

Schreijer van Rusch Special Products: ”Een volgende stap is 690 N/mm2 en vakwerkgieken van rupskranen hebben al een sterkte van 770 N/mm2. Mobiele kranen hadden tien jaar geleden een sterkte van 890 N/mm2, vijf jaar geleden een sterkte van 960 N/mm2 en zitten nu op een sterkte van 1100 N/mm2”.

 

 kraan

De verhoging van de treksterkte van staal houdt nog niet op, want 1300 N/mm2 staal is er al, maar wordt nog niet toegepast (foto: Peter Tomberg)

 

Aslasten

Bij mobiele kranen moeten ze wel steeds grotere sterktes toepassen, want ook daar groeit de hijscapaciteit en de hijshoogte en wil je nog wel binnen de toegestane aslasten over de weg transporteren. Hoe sterker het staal, hoe lichter je kunt construeren. Dat gaat overigens niet helemaal recht evenredig. Wij passen voor onze gieken een staalsoort toe met een sterkte van 960 N/mm2. De sterkte neemt met een factor drie toe en we zijn in staat dertig procent lichter te construeren”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven