'Spectrolab S voor snelle metaalanalyse' • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Spectrolab S voor snelle metaalanalyse’

Spectro Analytical Instruments uit het Duitse Kleve introduceert de Spectrolab S high-performance Arc/Spark optische emissie-spectrometrie (OES) analyser. Deze is bedoeld voor het snel en nauwkeurig analyseren van metaal in procescontrole en onderzoekstoepassingen. De meeste gebruikers besparen hiermee, volgens het bedrijf, minstens 30 minuten per dag. 

Veel gebruikers van high-end stationaire metalen analyseapparatuur moeten hun inkomende, productie- en uitgaande materialen identificeren en meten, met uitzonderlijk hoge nauwkeurigheid en precisie. Het gaat daarbij om alle elementen en samenstellingen van de materialen, inclusief onderzoek naar nieuwe materialen. 

‘In minder dan 20 seconden’

De nieuwe Spectrolab S is volgens de fabrikant ontworpen om de best presterende spectrometer te zijn die beschikbaar is voor producenten van primaire metalen. “Het is ook een uitstekende oplossing voor secundaire metaalproducenten, automobiel- en ruimtevaartfabrikanten en makers van afgewerkte en halffabrikaten, elektronica, halfgeleiders en andere eindproducten.” 

De Spectrolab S voldoet aan de behoefte van de metaalmarkt om ultrasnel te kunnen meten. Zo kan deze bij het analyseren van laaggelegeerd staal, in minder dan 20 seconden zeer nauwkeurige metingen leveren.

De metaalanalyser heeft, aldus Spectro, ’s werelds eerste CMOS-gebaseerde detectorsysteem, geperfectioneerd voor hoogwaardige metaalanalyse, met de eigen CMOS + T-technologie van het bedrijf. 

‘Laagste detectiegrenzen’

Het biedt een snelle en nauwkeurige analyse plus de laagste detectiegrenzen in zijn klasse. Dit zijn grenzen die voorheen alleen met PMT-detectoren konden worden bereikt. Op enkele belangrijke elementen overtreft de Spectrolab S CMOS + T-technologie zelfs de PMT-prestaties. De analyse is toepasbaar van spoorelementen tot multi-matrixtoepassingen

Verder is de vereiste reguliere onderhoudsinterventie van Spectrolab (spark stand schoonmaak) met een factor 8 verminderd. Kalibratie is eenvoudig en kostenefficiënt. Het vereist een standaardisatie van 5 minuten per enkele sample. 

‘30 minuten per dag besparen’

In de meeste gevallen zorgen diagnostische iCAL 2.0-diagnoses voor stabiele prestaties, ongeacht verschuivingen in omgevingstemperatuur of -druk. De meeste gebruikers besparen, volgens Spectro, minstens 30 minuten per dag. 

Nieuwe elementen of matrices kunnen via een eenvoudige software-update worden toegevoegd, zodat geen substantiële wijzigingen in hardware nodig zijn. De vertrouwde, intuïtieve gebruikersinterface van Spectro is makkelijk in gebruik, zelfs voor minder ervaren personeel.

Temperatuurcompensatie

In tegenstelling tot conventionele analysers, maximaliseert de Spectrolab S het afgedichte, niet doorspoelende optische systeem de stabiliteit van de lichttransmissie, zelfs in het verre UV-licht. De software maakt gebruik van geavanceerde maatregelen zoals online driftcorrectie en iCAL 2.0 temperatuurcompensatie voor reproduceerbare metingen, zelfs bij opeenvolgende shifts of onderhoudsintervallen. 

De Spectrolab S is compact. Het heeft een 27% minder grote voetafdruk dan eerdere modellen. Tot de voorzieningen behoren een start/stop-knop met eenvoudig bereik en vaste functietoetsen, een vonkindicatielampje, een constructie voor minder geluid en snelle, gereedschapsvrije toegang voor vonkreiniging of luchtfiltervervanging zonder dat de behuizing van het hoofdinstrument hoeft te worden geopend.

M2M-ondersteuning

Spectro zorgt voor ononderbroken prestaties en maximale ROI-levensduur via Amecare-services. Machine-to-machine (M2M) -ondersteuning maakt proactieve meldingen mogelijk, ondersteund door een pc-verbinding op aanvraag met een externe Spectro-serviceexpert. 

De nieuwe Spectrolab S OES-analyser voor de analyse van metaal in procesbesturing en onderzoekstoepassingen is nu beschikbaar via Spectro Analytical Instruments.

Eén reactie op “‘Spectrolab S voor snelle metaalanalyse’

 • steins

  Hallo….,
  Ik had graag info over een metaal analyse toestel wat ik kan inzetten om onderstaande materialen te analyseren en registreren.
  platina, Goud, Rhodium, Palladium, lood, Zilver, Nikkel, Messing, Koper, Ijzer, Tin en Aluminium.
  deze metaal zijn zeer klein vermalen, max. 1tot 5mm groot.
  Of hebben jullie een ander voorstel hoe ik de samenstelling van de materialen kan analyseren.

  mvg Jan Steins

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven