Ga naar hoofdinhoud

Spanen titanium moeten schoner

Voor de nieuwe Airbus A350, die voor 14% gebouwd wordt van het metaal titanium, zijn de komende jaren ongeveer 11.000 ton van dit lichtmetaal nodig. Probleem is dat bij het maken van vliegtuigdelen ongeveer 90% van het uitgangsmateriaal verspaand wordt. En dat de spanen verontreinigd zijn.

Voor vliegtuigtoepassingen wordt veelal verspaand uit volmateriaal. Ga je uit van 90% verspaning, dan heb je voor de 11.000 ton van Airbus ongeveer 100.000 ton uitgangsmateriaal nodig. Je praat over een waarde van ongeveer drie miljard euro. In Duitsland wordt dit aangeduid als ‘extreme Downcycling’ omdat de titaniumspanen bij herverwerking alleen nog maar inzetbaar zijn voor laagwaardige toepassingen zoals bijvoorbeeld titaandioxide in verf. De redenen hiervoor zijn de gebruikte koelsmeervloeistof bij de verspaning van titanium en de slijtagedeeltjes van het gereedschap die in de spanen terecht komen.

 

premium_aerotec_titanium

Titaniumverspaning is een specialisme van Premium Aerotec in Varel. Dit spant is gefreesd uit volmateriaal titanium (foto: Paul Quaedvlieg, voor meer foto’s van een bezoek van Metaal Magazine aan Aerotec zie onze fotoreportage)

 

Return

Onder aanvoering van de Leibniz Universiteit in Hannover (D) gaan nu bedrijven als Outokumpu VDM (voorheen ThyssenKrupp VDM) en metaalbewerkers als Aerotec en Deharde onder de benaming ‘Return’samenwerken. Het doel is om spanen te verkrijgen in een hogere kwaliteit (minder verontreinigd). Daarvoor moet andere koeltechnologie ontwikkeld worden en het vereist ook aanpassingen aan de machines waarmee titanium verspaand wordt.

 

De video hieronder laat het verspanen van titanium zien op een machine van Makino:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven