Ga naar hoofdinhoud

Spagaat tussen standaard en speciaal

Wie geregeld vakbeurzen bezoekt, zal het niet zijn ontgaan dat ook fabrikanten van complexe machines steeds vaker met een economisch aantrekkelijk alternatief komen. Standaardisatie is daarbij veelal het toverwoord. Toch zullen ook aan die standaardmachines de nodige eisen worden gesteld.

Raken machinefabrikanten daarmee in een onmogelijke spagaat? Of moet het instapmodel juist worden gezien als een verrijking voor de metaalmarkt? De voordelen en mogelijkheden van de standaardmachine  én de speciaalmachine passeerden onlangs tijdens een recente VIMAG-forumdiscussie de revue.

 

Vimag Forumdiscussie 19 december Maarssen

Deelnemers aan de VIMAG-Forumdiscussie over standaardmachines waren Etienne Lalieu van Bystronic Benelux (Hardinxveld-Giessendam), Daniël Kofman van Siemens Nederland (Den Haag), Richard Boske van Boorwerk (Weesp), Michel Hooftman van Resato (Roden) en René Hazenberg van Amada (Haan, Duitsland) (foto: Michel Zoeter)

 

Daniël Kofman van Siemens Nederland: “Het begrip ‘fit for purpose’ heeft een steeds grotere betekenis gekregen. In het verleden werden veel machines verkocht die voor een groot aantal taken konden worden ingezet. Tegenwoordig wordt steeds vaker gekeken naar de mogelijkheden van de machine en de aansluiting op het bedrijfsactiviteiten.”

 

Over standaard- en maatwerkmachines zegt Etienne Lalieu van Bystronic Nederland: “Goedkope of standaardmachines kun je niet afzetten tegen maatwerk- of high-end machines.”

 

René Hazenberg van Amada: “De eisen die door de markt worden gesteld, komen inderdaad steeds hoger te liggen. Tegelijkertijd kunnen niet alle eisen met één machine worden gerealiseerd. Een hoge nauwkeurigheid en kostprijsreductie blijken nu eenmaal moeilijk te combineren. Je ziet daardoor een splitsing ontstaan tussen de high-end en low-end markt.”

 

Richard Boske van Boorwerk merkt op dat er een duidelijk verschil tussen de verspanende en plaatbewerkingswereld is. “Plaatbewerking is vooral een markt van high-end machines. In de verspaningswereld is dat anders. Daar bestaat inderdaad ruimte voor dergelijke machines.” 

 

Michel Hooftman van Resato:  “Veelal is de prijs niet dé doorslaggevende factor bij de aanschaf van een machine. De kostprijs van het product dat met die machine wordt gemaakt: daar draait het allemaal om. Daarmee moet je immers op de markt concurreren. Daar komen ook tal van andere factoren om de hoek kijken; de kosten van de machine vervullen slechts een bescheiden rol.”

 

In het komend nummer van Metaal Magazine een uitgebreid verslag van de Vimag Forumdiscussie over standaard- en speciaalmachines.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven