Ga naar hoofdinhoud

Spaanbrekers in T490-lijn van Iscar

Verschillende wisselplaten van de nieuwste Iscar frees-lijnen hebben snijkanten met spaanbrekers erin. Bij het spaanbreken wordt een brede spaan verdeeld in kleinere segmenten die de spaanafvoer verbeteren. Spaanbreken verlaagt bovendien snijkrachten en dus vermogensafname en leidt tot minder warmteontwikkeling bij het frezen. Bovendien reduceert het breken van de spanen eventuele trillingen.

Wisselplaten met spaanbreker snijkanten zijn oorspronkelijk geïntroduceerd bij de Iscar Helido H490 freeslijn met radiaal geklemde wisselplaten in de maten 12 mm en 17 mm. De toepassing van spaanbrekers is daarna succesvol gebruikt in de HM APCR 2206 wisselplaten voor Helialu aluminium frezen en nu is deze innovatie ook beschikbaar voor Iscar’s T490-lijn. Betere spaanafvoer, lagere snijkrachten en warmte ontwikkeling, verbeterde bestendigheid  tegen trillingen- al deze kenmerken geven voordelen bij voorfrees toepassingen met Iscar’s egelfrezen.

 

Iscar T490 freeslijn

De snijkanten van de frezen bestaan uit opeenvolgend geplaatste wisselplaten. Normaal gesproken worden de frezen gebruikt met grote snededieptes en realiseren zij grote verspaningsvolumes. Als gevolg daarvan is de verdeling van spanen erg belangrijk voor het effectief afvoeren via de spaankamers van de frees. Hier is een T490 frees te zien (foto’s: Iscar)

 

Hoge verspaningsvolumes zorgen voor grote snijkrachten en vragen derhalve veel machinevermogen. Een gereedschap wordt gebruikt onder zware omstandigheden en staat onder invloed van aanzienlijke warmteontwikkeling. De mogelijkheid om de spanen te breken door de wisselplaten in de egelfrezen, dragen bij aan het verlagen van de snijkrachten en gevraagde machinevermogen en een afname van de warmteontwikkeling. Dat laatste is belangrijk bij lastig te verspanen exotische materialen zoals titaniumlegeringen, waarbij het beperken van de warmteontwikkeling een belangrijke bron is van betere prestaties en langere standtijden. Tenslotte zorgen de lagere snijkrachten ervoor dat de frezen ook gebruikt kunnen worden in minder vermogende machines.

 

Iscar HM APCR 2206 Helialu aluminium frezen

Spaanbrekers worden al succesvol gebruikt in de HM APCR 2206 wisselplaten voor Helialu aluminium frezen

 

Bij het voorfrezen met verlengde snijkantsfrezen, komt een grote uitsteeklengte vaak voor. Trillingen en buigingen zijn fenomenen die operators vaak bekend voorkomen. Om deze problemen op te lossen moeten de snijcondities naar beneden worden aangepast. Echter, dit heeft invloed op de productiviteit. Verbeterde demping van de trillingen door frezen met spaanbrekers verbeteren significant het dynamische gedrag van de frezen en kan de genoemde problemen verhelpen.

 

Iscar’s Helitang T490 freeslijn met tangentaal geklemde wisselplaten verzekert productiviteit met de voordelen van spaanbrekers. Gecombineerd met de progressieve snijgeometrie en geavanceerde Sumo-Tec hardmetaalsoorten, levert deze freeslijn de klant efficiënte gereedschappen voor het productief voorfrezen van diepe schouders, pockets en zijkanten. De Helitang T490 wisselplaten zijn beschikbaar in de maten 8 mm, 13 mm en 16mm en zijn geschikt voor verschillende typen frees.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven