Sodick vonkt snel in olie • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Sodick vonkt snel in olie

Sodick biedt de AP250L draadvonkmachine sinds kort aan in een ‘Eco Cut’ uitvoering. Deze uitvoering vonkt voor het eerst net zo snel in olie als in water, een primeur op vonkgebied. Groot voordeel is de hoge nauwkeurigheid in combinatie met de hogere snelheid.

Door nieuwe technieken toe te passen in de generator in samenwerking met lineaire motoren, vonkt de Sodick AP250L Eco Cut uitvoering fors sneller. Wordt er bijvoorbeeld materiaal van 20 mm dik gevonkt met een draad van 0,2 mm en de oppervlakteruwheid moet 0,07 Ra zijn, dan is de Eco Cut 23% sneller ten opzichte van de conventionele machine met olie. En wordt er gevonkt met een 0,1 mm draad en een oppervlakteruwheid van 0,09 Ra kan dit percentage oplopen tot 60%.

 

Sodick AP250L vonkt snel in olie

Ondanks dat de nieuwe AP250L grotere werkstukken kan bewerken (X, Y, Z: 400 mm bij 270 mm bij 100 mm), zijn de buitenafmetingen kleiner (foto: Sodick)

 

In 2010 introduceerde Sodick de AP250L draadvonkmachine als opvolger van de AP200L. Dat komt omdat veel onderdelen slim binnen de machine zijn geïntegreerd. Ook is de nieuwe machine stabieler doordat er gebruik wordt gemaakt van een portaalconstructie. Daarnaast is de machine thermisch stabieler omdat de generator apart ten opzichte van het hoofdframe staat en er wordt lucht en diëlektricum door het machineframe gecirculeerd voor een stabiele temperatuur.

 

Vonken in olie is niet nieuw voor Sodick. Al in 1981 werd de Sodick 330W geïntroduceerd. Groot voordeel van vonken in olie ten opzichte van water is de hogere maatnauwkeurigheid, een betere oppervlaktekwaliteit en minder of geen corrosie. Het enige nadeel tot nu toe was de lagere snijsnelheid. Sodick wordt in Nederland vertegenwoordigd door De Ridder THO in Best.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven