Snellere werkvoorbereiding Brink Plaatbewerking • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Snellere werkvoorbereiding Brink Plaatbewerking

Patrick van der Brink programmeert vanaf 3D Step naar Nesting (foto: Widenkorn).

Brink Plaatbewerking in Lunteren heeft voor de aansturing van de Bystronic Bylas 1,5 kW een PROfirst Medium CAD/CAM-pakket van Widenhorn aangeschaft. Met de nieuwe software stelt het bedrijf tot 85% op werkvoorbereidingstijd te besparen.

“Ik was best bang dat ik helemaal opnieuw moest beginnen om alles te leren, maar binnen een dag kon ik met PROfirst werken en hebben we direct orders gesneden”, vertelt Patrick van der Brink die het bedrijf runt. Het systeem was na één dag implementatie en training in bedrijf.

Orders combineren

De besparing die in werkvoorbereidingstijd werd gerealiseerd is volgens hem enorm ten opzichte van hun oude programmeersysteem. “Ik ben van 8 uur programmeren per dag naar 1,5 uur gegaan. Als er orders binnenkomen zet ik ze direct in PROfirst. Dan kan ik in eenoogopslag zien of ik orders met elkaar kan combineren. Vervolgens kan ik ze helemaal automatisch laten nesten, waarbij ik ook direct materiaal bespaar.” Door de database-structuur van PROfirst is alles overzichtelijk, zoals producten, orders, voorraad materiaal en ook restplaten.

Ook besparing in snijtijd

Postprocessoren worden door Widenhorn in eigen huis ontwikkeld. Dit zorgt voor een betrouwbaar proces en de mogelijkheid tot aanpassingen binnen een dag. “Dat heeft bij rvs met folie ook een besparing in snijtijd gebracht. Widenhorn heeft hier een speciale manier van folie afbranden ingebouwd voor onze machine, zodat ik niet meer het hele contour hoef af te branden en toch zonder problemen kan snijden.”

“Widenhorn leerden we via de Metavak kennen,” vervolgt hij. “We kenden ze verder niet, maar hebben een aanvraag gedaan voor nozzles en laserlenzen en die waren een stuk goedkoper dan waar we het altijd kochten. De kwaliteit bleek ook heel goed. Voor onze machine zijn de onderdelen die we bestellen altijd op voorraad en de volgende dag in huis. Dus dat gaf ons een goed gevoel om ook eens de software te bekijken die Widenhorn biedt. We waren direct overtuigd van alle mogelijkheden, de gebruiksvriendelijkheid en ook prettig dat het Nederlandstalig is.”

Van 2D DXF naar 3D Step

Steeds meer bedrijven gaan over van 2D DXF, DWG en DSTV formaten, naar 3D Step. Die verschuiving ziet Van der Brink ook bij zijn klanten. Na de uitbreiding met de PROfirst 3D Step-module stuurt hij ook aan op Step-bestanden.

“Als een klant mij een Step-bestand stuurt voor een product dat ook gezet moet worden, dan is het altijd goed. Bij een DXF weet je niet wat de K-factor is van de uitslag. Nu maak ik de uitslag automatisch aan de hand van mijn matrijzen in PROfirst en is het direct goed.”

Ook kan hij snel even zelf 3D-tekenen met de module, voor een mooie tekening voor de werkplaats. “Voordeel van PROfirst daarbij is, dat er ook automatisch een aanzichtentekening wordt gegenereerd. Dan kunnen we bij de kantbank direct controleren of het product goed gezet is.”

Service en ondersteuning

Behalve goede en betrouwbare software is ook de ondersteuning belangrijk. “Ik heb weinig vragen, want het programma wijst zich in principe vanzelf. Maar als ik eens bel, dan word ik altijd snel geholpen. Ook de updates brengen steeds weer verbetering. Zo maak ik veel gebruik van de automatische labeloptie van PROfirst. Daar kunnen we nu nog duidelijkere stickers mee afdrukken voor klanten.”

Van der Brink ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. “Door de tijd die we besparen, hebben we ook wat meer tijd om daar over na te denken.” Zo denkt hij onder meer aan een grotere kantbank. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven