Snellere, nauwkeurige laserscan • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Snellere, nauwkeurige laserscan

Hexagon kondigt een laserscan aan voor CMM’s, waarmee een 70% snellere inspectie uitgevoerd kan worden. De nieuwe HP-L10.10 inspecteert vrijwel elk oppervlak op maximale snelheid zonder tussenkomst van de gebruiker. Ook biedt deze contactloze laserscansensor voor CMM’s een ultrahoge nauwkeurigheid. De nieuwe sensor maakt van een bestaande CMM een optisch multisensor-systeem.

Met de nieuwe contactloze laserscanner kunnen dimensionale metingen uitgevoerd worden met een nauwkeurigheid die vergelijkbaar is aan tactiele tastertechniek. Vrijwel elk oppervlak is te inspecteren in een fractie van de tijd, stelt Hexagon MI, de divisie Manufacturing Intelligence van Hexagon.

Op bestaande CMM

De HP-L-10.10 sensor maakt gebruik van Hexagon’s nieuwste cross-platform laserlijn scantechnologie. Hiermee kunnen bedrijven op hun al aanwezige CMM (coördinatenmeetmachine) vergelijkbare herhaalbaarheid en prestaties uitvoeren als met tactiele metingen.

Bovendien kan deze laserscanner 600.000 individuele punten per seconde meten met een tastvormfout van slechts 8 μm. Hierdoor kan snel een complete digitale representatie met hoge resolutie van een component wordt vastgelegd, die geldig is voor zowel oppervlakte- als detailinspecties.

Laserscannen was al mogelijk op CMM’s, maar de HP-L-10.10 doet dit 7 keer sneller dan zijn voorganger. Ook wordt hiermee hoogprecisie scannen geïntroduceerd.

De nieuwe sensor maakt gebruik van Hexagon’s Shine-technologie (systematic high-intelligence noise elimination). Daardoor kan zonder tussenkomst van de gebruiker vrijwel elk oppervlak of elke afwerking van een onderdeel met maximale snelheid en nauwkeurigheid gescand worden.

‘Baanbrekend’

“Wij zijn ervan overtuigd dat deze laserlijnscanner baanbrekend is, juist omdat hij snelheid, flexibiliteit en nauwkeurigheid biedt zonder de ene cruciale inspectiebehoefte op te offeren voor de andere,” vertelt Patryk Wroclawski, product manager Non-Contact & Laser Triangulation.

“De HP-L-10.10 herdefinieert wat kan worden bereikt met één enkel apparaat. Zo kunnen onze klanten uitgebreide meetgegevens gebruiken voor acties die verder gaan dan de kwaliteit van het eindproduct. Of dat nu voor de ontwikkeling van nieuwe producten is of voor initiatieven die bestaande producten continu verbeteren.”

Meer flexibiliteit en vertrouwen

De HP-L-10.10 is een aanvulling op Hexagon’s uitgebreide aanbod van sensoroplossingen voor CMM’s. Het biedt gebruikers meer flexibiliteit en vertrouwen bij projecten, juist omdat hun CMM-investering het breedste scala aan meettoepassingen aankan. Te denken valt aan grotere plaatdelen maar ook aan ingewikkelde componenten voor elektrische voertuigen.

Met de PC-DMIS inspectiesoftware van Hexagon, ontwikkeld in nauwe samenhang met het apparaat, kunnen gebruikers automatisch efficiënte laserscantrajecten produceren. Dit door automatisch de punten, scans en bewegingen te genereren die nodig zijn voor de meting.

De software kan een enkele puntenwolk vastleggen met variabele puntwolkdichtheid binnen één beweging, die geldig is voor zowel oppervlakte- als detailinspectie. Gebruikers kunnen onvolkomenheden in het oppervlak eenvoudig visualiseren. Zo wordt de veelzijdige scanner ten volle benut om waargenomen kwaliteitsproblemen te identificeren, en zo het proces continu te verbeteren.

Geïntegreerde overzichtscamera

Een geïntegreerde overzichtscamera (OVC) verbetert de ervaring van de gebruiker bij het meten van grote werkstukken of het op afstand programmeren van de CMM. De OVC geeft een duidelijk beeld van het werkgebied met zichtbare hulplijnen op het werkstuk, die het meetbereik aangeven.

Deze zichtbare hulplijnen waarschuwen de kwaliteitstechnicus als het meetbereik wordt overschreden. Dit vergemakkelijkt het maken van routines en inspecties via PC-DMIS software. 

Verbetert productiviteit

De overzichtscamera verbetert ook de productiviteit en samenwerking tijdens de inspectie, bijvoorbeeld door het oppervlak van een onderdeel dat buiten de tolerantie valt te fotograferen, zodat de operator en collega’s in de productie het probleem snel kunnen lokaliseren.

Ook in Waalre

De nieuwe lasersensor is beschikbaar voor de Global S productiviteitslijn en Global Advantage CMM’s. De HP-L-10.10 is komend najaar ook te zien in het Hexagon precisie center in Waalre.

Bekijk een video over de werking

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven