Sneller zwemmen met Ansys software • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Sneller zwemmen met Ansys software

Wedstrijdzwemmers kunnen deze zomer hun prestaties verbeteren dankzij Speedo’s Fastskin Racing System, dat is ontworpen met Ansys simulatiesoftware. Wanneer het systeem als geheel wordt gedragen, een Fastskin zwempak, cap en zwembril kan dat de atleet veel voordeel opleveren. Of we het op de Olympische Spelen gaan zien is nog even afwachten.

Tijdens het ontwikkelen van de drie componenten tot één systeem heeft Aqualab data gebruikt van meer dan 1.200 afzonderlijke simulaties die werden uitgevoerd met Ansys multiphysics-software. Het nabootsen van de dynamische druk bij wedstrijdzwemmen in een risicovrije virtuele omgeving heeft de ontwikkelaars geholpen bij het minimaliseren van de effecten van turbulentie en weerstand, het beperken van de impact bij een duik, het maximaliseren van de structurele stevigheid van de zwembril, en het aanspreken van andere real-world ontwerpkwesties. Na de ontwerpfase heeft Speedo het nieuwe racesysteem in het zwembad laten testen door Amerikaanse professionele zwemmers waaronder Natalie Coughlin, Ryan Lochte en Michael Phelps.

 Speedo Fastskin Ansys simulatie

De ontwikkeling van het racesysteem is gebaseerd op een uitgebreide multiphysics benadering waarin zowel fluid dynamics als structureel mechanische systemen zijn opgenomen (beeld: Ansys)

 

Voor de zwembril, bijvoorbeeld, gaven de oplossingen van Ansys inzicht in de constante krachten die uit alle richtingen impact hebben op de zwembril, welk lichtgewicht materiaal in staat is om deze krachten te weerhouden, en hoe door de vorm gegenereerde turbulentie de prestaties van de zwemmer negatief kunnen beïnvloeden. Deze uitgebreidere aanpak komt overeen met de nieuwe, toekomstgerichte productportfolio die Speedo momenteel ontwikkelt om aan de ‘full-body’ behoeften van de zwemmers te voldoen.

 

Caps, zwembrillen en zwempakken 

Het Fastskin Racing System van Speedo bestaat uit verschillende producten zoals caps, zwembrillen en zwempakken, waaruit zwemmers de beste combinatie kunnen samenstellen, afhankelijk van hun voorkeuren en prestatiebehoeften. Dankzij het Fastskin Racing System wordt de passieve lichaamsweerstand van een zwemmer verminderd met 16,6%, de zuurstofefficiëntie wordt verhoogd met 11% en het vermindert de actieve lichaamsweerstand tot 5,2%.

 

Oppervlakteweerstand 

De verbetering van de passieve weerstand heeft invloed op de zwemmer tijdens de onderwater drijffase tussen elke slag, wat vooral van belang is tijdens de start en de draai. De zuurstofefficiëntie heeft betrekking op de effectiviteit van het zuurstofverbruik van de zwemmer tijdens de wedstrijd. Actieve weerstand (of oppervlakteweerstand) heeft invloed op de zwemmer tijdens de actieve uitvoering van een slag. Deze vloeit voort uit de golven die de zwemmer creëert; de zwemmer verandert continu de vorm en kracht van het water dat over het lichaamsoppervlak stroomt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven