Sneller gereedschap wisselen met scansysteem van Schunk Tribos • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Sneller gereedschap wisselen met scansysteem van Schunk Tribos

Polygoon-gereedschapshouders worden niet alleen gebruikt in de vormenbouw, automobielbranche en luchtvaartbranche, maar ook in de uurwerk- en sieradenbranche. (foto’s: Schunk)

Het vaste scansysteem Schunk Tribos Fixscanner biedt een hogere snelheid en een maximale procesveiligheid bij het verwisselen van gereedschap in Schunk Tribos precisiegereedschapshouders voor de micro-verspaning.

Het systeem voor de intelligente aanpassing van de spandruk wordt gemonteerd aan Schunk Tribos SVP spansystemen en met een connector op de besturing aangesloten. Bij het verwisselen van gereedschap combineert de gebruiker de precisiehouder zoals gebruikelijk met het bijpassende Schunk SRE verloopstuk en steekt hij beide in de desbetreffende opening van het spansysteem. Daar meet het scansysteem via een Data-Matrix-Code op het verloopstuk de spandruk die nodig is en stelt dit automatisch op het apparaat in. Hierdoor zijn fouten door het handmatig invoeren van gegevens en beschadigingen van de gereedschapshouder door een te hoge spandruk uitgesloten. Door het geautomatiseerde proces wordt het gereedschap bovendien sneller verwisseld. Omdat Schunk SRE spanelementen uitsluitend buiten de machineruimte worden gebruikt en niet blootstaan aan schurende schilfers, is beschadiging van de Data-Matrix-Code vrijwel uitgesloten. De intelligente spandrukinstelling is geschikt voor de series Tribos-Mini, Tribos-RM en Tribos-S. Het systeem is optioneel verkrijgbaar voor de spansystemen Tribos SVP-2D, SVP-2D/H, SVP-3 en SVP-4. Het systeem kan snel en eenvoudig op aanwezige spansystemen worden gemonteerd. Door zijn compacte afmetingen is het ook geschikt voor kleine ruimtes.

Het vaste scansysteem Schunk Tribos Fixscanner wordt direct aangesloten op het spansysteem. Via een Data-Matrix-Code op het verloopstuk registreert het systeem welk type gereedschapshouder wordt gebruikt en begrenst het systeem automatisch de voor het verwisselen van gereedschap benodigde spandruk.

Slijtvaste spanning
De door Schunk ontwikkelde en gepatenteerde Tribos polygoon-spantechniek is al vele jaren de norm op het gebied van nauwkeurig spannen. De absolute nauwkeurigheid en dynamiek alsmede de goede dempingswaarden resulteren in de beste oppervlaktekwaliteit en het gereedschap kan gedurende lange tijd worden gebruikt. Al in de standaarduitvoering overtuigen de houders met een rondloop en herhaalnauwkeurigheid van < 0,003 mm bij een insteldiepte van 2,5 x D en een balanskwaliteit van G 2.5 bij 25.000 min-1. De houders zijn geschikt voor alle gereedschapsschachten met h6-kwaliteit en afhankelijk van het type getest tot en met 205.000 min-1. Voor Sub-µ-nauwkeurigheden biedt Schunk losse polygoon-gereedschapshouders met een ultrafijn evenwicht en een balanskwaliteit van G 0,3 bij 60.000 min-1. De gereedschapshouders bevatten geen bewegende delen. Hierdoor  zijn zij mechanisch ongevoelig en garanderen zij een vrijwel onderhouds- en slijtagevrije spanning. Ook na meerdere duizenden keren spannen treedt er geen materiaalmoeheid op. Met behulp van hydraulische spansystemen, naar keuze leverbaar in met de hand bediende of automatische uitvoeringen, is het gereedschap binnen enkele seconden verwisseld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven