Snel wisselen persgereedschap • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Snel wisselen persgereedschap

Insteltijden voor pers-gereedschap van minder dan twee minuten, inclusief spantijd. Dat is sinds kort mogelijk met een volledig geïntegreerd gereedschap-snelwisselsysteem van het Zweedse Agab Pressautomation. Dit bedrijf is specialist op het gebied van gereedschapwisselen en persautomatisering en turn-key projecten voor verkorting van de insteltijd.

Om de voor het gereedschapwisselen benodigde tijd terug te brengen tot twee minuten, neemt  een elektrisch aangedreven aanvoersysteem met intelligente krachtmetingsfunctionaliteit de gereedschaptransfer voor zijn rekening. Het systeem is ontworpen voor een gereedschapgewicht van maximaal 12.000 kg. De korte wisseltijden kunnen met het tandemsysteem worden bereikt, omdat het te wisselen gereedschap vooraf kan worden ingesteld. Op deze manier gaat er geen tijd voor ont- en beladen verloren.

 

Snel wisselen met Agab

Het speciale railgebonden systeem voor gereedschapwisselen, type WG Tandem T12, kent een aanvoersysteem dat gescheiden is van de wagen en als afzonderlijke eenheid aan de pers is gemonteerd (foto: Agab)

 

De bediening van het totale systeem is in de persbesturing geïntegreerd. Het geleiden, het transport en het spannen van het gereedschap in de perstafel gebeuren door middel van hydraulische dubbele-T-sleuvenspanners, die alle functies gelijktijdig vervullen. Om een snelle en eenvoudige hantering te waarborgen zijn in de stoter eveneens hydraulische dubbel-T-spanlijsten zonder rollen geïnstalleerd, omdat hier alleen de functies geleiden en spannen nodig zijn. Zo kon de wisseltijd voor de gereedschappen met een totaalgewicht van maximaal 12 ton worden gereduceerd tot twee minuten inclusief spantijd.

 

Het gereedschapsnelwisselsysteem werd recent door het Zweedse bedrijf Agab opgeleverd bij Rittal in Herborn, Duitsland. De producten van Agab worden in Nederland op de markt gebracht door F. Hoffmann B.V. te Zwijndrecht.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven