Ga naar hoofdinhoud

‘Snel energiebesparingen nodig in productietechniek’

Zelfs in de energie-intensieve staalindustrie is nog veel onbenut energiebesparingspotentieel aanwezig, stelt WGP (foto: Adobestock/WGP).

De industrie heeft een groot potentieel om primaire energie te besparen. Veel van die maatregelen kunnen zelfs op korte termijn worden uitgevoerd, maar dit moet – met een dreigende energiecrisis – wel snel gebeuren. Dat meldt de WGP (Wissenschaftliche Gesellschaft für Produktionstechnik) op haar voorjaarsvergadering in Flensburg.

“De oorlog in Oekraïne en de dreiging van gasembargo’s, stopzetting van de energievoorziening of sancties kunnen de productie in onze industrie voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog in grote delen stilleggen”, waarschuwde WGP-voorzitter prof. Jens P. Wulfsberg. “Daarom moeten wij alles in het werk stellen om onze productieautonomie te behouden.”

“Als Rusland de gasleveringen zou stopzetten, zou 50% van de primaire energie die onze industrie nodig heeft, verloren gaan”, zei prof. Wolfram Volk, woordvoerder van het wetenschappelijk comité van de WGP, tijdens de voorjaarsvergadering.

Besparingspotentieel nog onbenut

De dreigende energiecrisis – als gevolg van Europese sancties of een bevriezing van de Russische gastoevoer – zou de productie van halffabrikaten voor de industrie ernstig kunnen beperken. Dat zou op zijn beurt moeilijkheden veroorzaken voor bijna alle takken van industrie.

Toch heeft de industrie, aldus de organisatie, nog een groot potentieel om primaire energie te besparen. En veel van besparingen kunnen zelfs op korte termijn worden uitgevoerd, aldus de organisatie.

Alleen al hulpprocessen, zoals het wassen en reinigen van onderdelen, verbruiken ongeveer 25% van de primaire energie.

“Als bijvoorbeeld niet-essentiële wasprocessen worden vermeden, hebben we hier al een zeer groot hefboomeffect,” legde Volk uit. De woordvoerder staat ook aan het hoofd van de leerstoel voor vervormingstechnologie en gieterijtechniek (utg) aan de Technische Universiteit van München.

Ook enorm potentieel bij koelsmeermiddelen

Potentiële besparingen voor het gebruik en de bereiding van koelsmeermiddelen zijn eveneens enorm.

“De WGP heeft de afgelopen jaren een hele reeks opties ontwikkeld die de energie-efficiëntie van bijvoorbeeld productieprocessen, procedures, machines, controle- en planningsprocessen of logistiek aanzienlijk verhogen”, vat Wulfsberg samen. “Dit zal ons in staat stellen onze industrie in korte tijd minder afhankelijk te maken van mogelijke dalingen in de gasvoorziening”.

WGP lanceert efficiëntie-initiatief

De WGP heeft de gevolgen van de energiecrisis voor de verwerkende industrie in Duitsland onder de loep genomen en een efficiëntie-initiatief gelanceerd.

“Wij hebben al oplossingen voor de industrie waarmee energiebesparingen van op zijn minst 10% kunnen worden bereikt – zelfs in energie-intensieve sectoren zoals de staalindustrie”, zei Wulfsberg.

“Daarom hebben wij besloten eerst 100 à 200 bedrijven te benaderen en hun gratis workshops en dialogen aan te bieden, zodat zij – ook in de meest ongunstige scenario’s – nog zoveel mogelijk kunnen doen.” Vooral het MKB moet profiteren van deze vrijwillige en kosteloze steun.

Snel van start gaan

Om de maatregelen zo snel mogelijk te verspreiden, zullen de WGP-onderzoekers de bedrijven proactief benaderen. “De afzonderlijke instituten zullen hiervoor de nodige mankracht leveren, dat hebben we in Flensburg besloten.”

Op verzoek zullen zij ook de omstandigheden ter plaatse bekijken en aanbevelingen doen voor maatregelen die zijn toegespitst op de specifieke productieomstandigheden van het individuele bedrijf.

“Het komt er nu op aan het initiatief zo snel mogelijk van start te laten gaan, zodat we voor het eind van het jaar de eerste effecten kunnen zien. Dit zal ons helpen om energieknelpunten te beperken en de productie met zo weinig mogelijk beperkingen draaiende te houden,” stelde Volk.

Politiek aan boord krijgen

“Op deze manier hopen wij niet alleen de aandacht van het bedrijfsleven, maar ook van politici te vestigen op onze bespaarcapaciteiten”, aldus Wulfsberg, die tevens aan het hoofd staat van het Laboratorium voor Productietechnologie (LaFT) aan de Helmut Schmidt Universiteit in Hamburg.

Te weinig voortvarend geweest

“Wij hebben een groot aantal hefbomen die wij tot dusver niet met de nodige armslag hebben gehanteerd. En zelfs tijdens het klimaatdebat leidde energie-efficiëntie in de industrie vaak een stiefmoederlijk bestaan. Dat moet nu tijdig veranderen.”

Het Berlin Congress on Energy Efficiency Research in Industry and Trade op 17 en 18 mei 2022 in Berlijn is een stap in die richting, stelde hij.

Energie-efficiënte fabriek

De organisatoren zijn de ontwerpers van de ETA-fabriek aan de TU Darmstadt. Dit is een modelfabriek met een holistisch efficiëntieconcept waarbij niet alleen rekening wordt gehouden met machines en processen, maar bijvoorbeeld ook met het fabriekspand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven