SMR verzacht verwerking- en verwijderingsplichten miljoenen apparaten • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

SMR verzacht verwerking- en verwijderingsplichten miljoenen apparaten

De Stichting Metalektro Recycling (SMR) heeft de afgelopen 12 maanden intensief gewerkt aan inzamel- en recyclingovereenkomsten voor Nederlandse bedrijven die professionele apparaten op de markt brengen. Zij zijn sinds kort verplicht deze in te zamelen en te verwerken. Het gaat straks jaarlijks naar schatting om één tot twee miljoen apparaten. Te denken valt aan snoep- en drankautomaten maar ook een grote verscheidenheid aan meet- en regelapparatuur. Het systeem en de financiering voor deze laatste categorie werd op 30 januari 2006 afgerond.

Bij producenten en leveranciers bestaat grote behoefte aan een goed werkend en administratief eenvoudig systeem, aangezien de wetgeving zeer strikt is en het gaat om enorme hoeveelheden verschillende apparatuur.  Tot op heden heeft ongeveer 20% van de bedrijven de verwijdering en verwerking van hun producten niet geregeld. Voorzitter Swolfs van de SMR waarschuwde voor de boetes die zogenaamde ‘free riders’ – bedrijven die zich niet conformeren – straks van overheidswege krijgen opgelegd.

De SMR meldde gisteren ook vast de eerste inzamelcijfers uit 2005. Met de nieuwe systematiek zamelde de stichting in samenwerking met de NVMP (Stichting Nederlandse Verwijdering Metalelektro Producten) enkele duizenden afgedankte apparaten in uit de categorie ‘Automaten, koeling en voedselverwerking’.

De verplichte inzameling en recycling vloeit voort uit de uitdrukkelijke wens van het Europees Parlement om niet alleen wit- en bruingoed, maar ook professionele apparatuur onder de milieuregelgeving te brengen. Lange tijd was er veel onduidelijkheid over de vraag welke professionele apparaten exact onder de nieuwe regeling vielen.

De financiering van het systeem geschiedt door vorming van een fonds door de deelnemende bedrijven via hun brancheorganisaties GTA en FEDA en niet door het heffen van verwijderingsbijdragen. Dat is niet alleen administratief eenvoudiger, maar heeft als bijkomend voordeel dat de markt van de deelnemende bedrijven voor meet- en regelapparatuur niet wordt verstoord door de introductie van verwijderingsbijdragen. “Een verwijderingsbijdrage heeft immers altijd effect op de eindprijs. Juist voor de categorie Meet- en regelapparatuur was het opzetten van een eenvoudig systeem geen gemakkelijke opgave. Dat komt zoals gezegd niet alleen door de grote aantallen – schattingen lopen uiteen van 20000 stuks tot 50000 stuks per jaar – maar vooral door de grote verscheidenheid aan apparatuur en betrokken bedrijven”, aldus Swolfs.

De SMR houdt zich bij de inzameling en recycling van professionele meet- en regelapparatuur strikt aan de reikwijdte van de wettelijke regeling op dat terrein, de REA. Nog steeds zijn er branches en dus bedrijven die zich nog niet bij de SMR hebben aangesloten en nog in beraad zijn over een alternatief inzamelings- en verwerkingssysteem. Dit beleid is niet geheel zonder risico, stelt Swolfs eufemistisch. “Producenten en importeurs die nog steeds niet over een goedgekeurd systeem beschikken, overtreden de Wet Economische Delicten en moeten rekening houden met forse boetes en zelfs bedrijfssluiting. VROM heeft onlangs aangekondigd de controle hierop te gaan verscherpen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven