SmoothX van Mazak laat machines multitasken • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

SmoothX van Mazak laat machines multitasken

De Mazatrol SmoothX CNC-besturing van Mazak geeft de gebruiker een overzichtelijke weergave van het hele bewerkingsproces (foto's: Tim Wentink)

Veel traditionele werkplaatsen breiden hun mogelijkheden uit om ook complexe onderdelen, kleine series en zelfs enkelstuks economisch te kunnen bewerken. Multitasking machines hebben geholpen om deze uitbreiding mogelijk te maken. Machinebouwers zijn momenteel bezig om besturingssystemen te ontwikkelen die er voor zorgen dat relatief ingewikkelde multitasking machines gebruiksvriendelijk zijn aan te sturen. Zo kwam DMG Mori een tijd terug met Celos op de markt en introduceerde Mazak onlangs de SmoothX besturing.

Mazatrol SmoothX is een platform dat het hele productieproces omvat. Van programmeren en machine-instellingen tot het werkelijk verspanen, automatiseren, monitoren en gegevensoverdracht, kan met een platform worden verricht. Met productietechnologieën die alsmaar complexer worden, is een eenvoudig te begrijpen, intuïtief en dynamisch platform die zich blijft ontwikkelen en uitbreiden een must. Het nieuwe Mazatrol SmoothX CNC besturingssysteem is van al deze gemakken voorzien en is ontwikkeld om de operator te assisteren bij hedendaagse werkzaamheden en problemen. Deze ontwikkeling verkort bewerkingstijden en verbetert de kwaliteit van simultaan vijfassige bewerkingen.

Functies

De Mazatrol SmoothX besturing is voorzien van een aantal nieuwe functies zoals Pocket Milling (om een constante hoek van het gereedschap te behouden), Seamless Corner Control (voor het optimaal frezen van een hoek van 90o) en Real-Time Tuning (voor het optimaliseren van de turret indexering wanneer belastingen op het gereedschap niet gelijk zijn). SmoothX heeft daarnaast ook beveiligingsinstellingen voor zes verschillende gebruikers. Bedrijven kunnen de mate waarin een operator is bevoegd om instellingen te veranderen instellen. Operators hebben toegang tot schermen en programmagegevens, maar afhankelijk van hun vooraf ingestelde beveiligingsniveau, kunnen ze worden beperkt op wat ze wel en niet kunnen veranderen. Verwacht wordt dat Mazatrol SmoothX in 2015 ook in Nederland verkrijgbaar is.

Eerder dit jaar presenteerde Mazak de SmoothX besturing al op de IMTS in Chicago en de Jimtof in Tokio. Verwacht wordt dat de besturing ergens in 2015 ook in Nederland verkrijgbaar zal zijn
Eerder dit jaar presenteerde Mazak de SmoothX besturing al op de IMTS in Chicago en de Jimtof in Tokio. Verwacht wordt dat de besturing ergens in 2015 ook in Nederland verkrijgbaar zal zijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven