SmartComp compenseert onjuiste uitlijning • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

SmartComp compenseert onjuiste uitlijning

Simulatie SmartComp voor laserlassen van een flens aan een cilindrisch onderdeel. SmartComp maakt dat de laserstraal de lasnaad volgt, ook als het rotatiecentrum van het onderdeel verschoven is ten opzichte van het midden van de as van de draaitafel (foto: Prima Power Laserdyne).

Prima Power Laserdyne komt met SmartComp. Hiermee wordt bij lasersnijden, -boren en -lassen de geprogrammeerde positie en de hoek van de laser realtime zo nodig gecorrigeerd. SmartComp kan als hulpmiddel bij bewerkingen dus een verkeerde uitlijning compenseren.

Een correctie is bijvoorbeeld nodig als het midden van het onderdeel niet (goed) is uitgelijnd ten opzichte van het midden van de draaitafel of als het onderdeel overhelt ten opzichte van het rotatiecentrum van de draaitafel.

Softwarefunctionaliteit SmartComp kan bij het snijden, boren en lassen met een laser zowel lineaire verschuivingen als as-precessie voor bewerkte onderdelen op een draaitafel compenseren. Dit kan bij onderdelen die vlak, rond of conisch zijn of die gebogen oppervlakken bevatten.

Referentiepunten vergeleken

Laserdyne SmartComp maakt het eenvoudig om correcties te berekenen en te implementeren door de werkelijke positie van een klein aantal referentiepunten op het onderdeel te meten en deze te vergelijken binnen het laserbewerkingprogramma.

Gedurende de bewerking past SmartComp automatisch en realtime het coördinatensysteem aan, zodat geprogrammeerde posities in lijn komen met de werkelijke positie van het onderdeel.

Compenseert variaties

Het tool is ideaal voor laserlassen omdat het werkelijke variaties compenseert, zodat de laserkop het bedoelde laspad op het onderdeel exact kan volgen. Met realtime correcties van SmartComp is geen tussenkomst van een operator meer nodig. Het is eveneens effectief in aerospace, bij het boren van koelgaten in onderdelen van motoren.

SmartComp zorgt volgens het bedrijf voor een betere machineproductiviteit, omdat minder tijd nodig is bij het plaatsen van nieuwe onderdelen. Ook worden de onderdelen al direct de eerste keer (en elke volgende keer) correct gelast, geboord en gesneden. Bovendien beïnvloedt het de werking van de laser zelf niet.

Gratis software upgrade

Als onderdeel van het complete Laserdyne-programma SmartTechnique, is SmartComp leverbaar voor Laserdyne 795, 606D en 430 multi-as lasersystemen. Het is ook beschikbaar als kosteloze software upgrade voor huidige gebruikers van de Laserdyne-systemen met S94P-software.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven