SmartBird Festo kiest het luchtruim • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

SmartBird Festo kiest het luchtruim

Festo heeft in slechts enkele jaren tijd de reputatie opgebouwd dat het op de Hannover Messe iets spectaculairs toont. De afgelopen jaren presenteerde Festo geslaagde imitaties van onder meer een rog en een pinguin. Met de SmartBird had het bedrijf tijdens de Hannover Messe 2011 wederom ruimschoots de grootste publiekstrekker op haar stand.

Met de slimme vogel getoond tijdens de Hannover Messe zijn de ingenieurs van Festo er in geslaagd om de vlucht van vogels na te bootsen en aldus een nieuwe doorbraak in de automatiseringstechniek te bereiken. Het ultralichte model van de zilvermeeuw kan zelf starten, vliegen en landen. Een speciaal kenmerk van de Smart Bird is de actieve verdraaiing van de vleugel en het feit dat geen extra aandrijfvermogen nodig is.

 

 

Techniek

In de praktijk is vooral het energetisch rendement van belang. Voortstuwing en draagvermogen worden, zoals de bedoeling was, uitsluitend gerealiseerd door het slaan van twee vleugels. De verdraaiing van de vleugels gebeurt met behulp van een actieve cardantorsieaandrijving, die in combinatie met een complexe regeling een tot nu toe ongekend rendement uit de vlucht realiseert. Voor de beweging is een vermogen van ongeveer 23 W nodig. De biomechatronische vogel heeft een totale massa van 450 g en een spanwijdte van 2 m. In tests kon een elektromechanische rendement tot 45% en een aërodynamisch rendement tot 80% worden vastgesteld.

 

On-board elektronica

De on-board elektronica maakt een nauwkeurige controle van de vleugels mogelijk. Daarnaast worden de regelparameters real time aangepast en geoptimaliseerd. De besturing van de slag en verdraaiing van de vleugels gebeurt in het milliseconde bereik, resulterend in stromingskarakteristieken van de lucht rond de vleugels. De buitenkant van de SmartBird heeft geen bewegende delen waardoor er geen gevaar op letsel is bij onverhoopte ongelukjes (bron: Aandrijftechniek).

 

De twee video’s bij dit bericht geven een indruk van de Smart Bird. Kijk hier voor een fotoreportage van de Hannover Messe 2011.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven