Smart op weg naar kunstmatige intelligentie • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Smart op weg naar kunstmatige intelligentie

Een eigentijdse draaicel met robot. Om een hoog spilrendement te bereiken worden klauwen, gereedschappen en werkstukken automatisch gewisseld. Hier is een mens met zijn computer nog nodig voor aansturing, ondersteuning en communicatie. De komende jaren zullen dit type cellen eerst veel meer smart worden en vervolgens zal kunstmatige intelligentie zijn intrede doen. De mens verdwijnt dan van de zijlijn naar de achtergrond (foto: Reinold Tomberg)

De Smart Factory is het vertrekpunt in de richting van kunstmatige intelligentie in de metaal-productietechniek. Hoe dat uitpakt kan niemand voorspellen, maar de geschiedenis leert ons dat de snelheid van veranderingen enorm zal zijn. Bovendien zal de verbeterde rekenkracht van computers de prestaties van ons menselijk brein helemaal doen verbleken.

Tijdens de EMO Milano 2015 zullen machine- en gereedschapfabrikanten ongetwijfeld veel aandacht vragen voor ontwikkelingen die aangeduid worden als ‘Smart Factory’, ‘Industry 4.0’, ‘Factory of the Future’, ‘Industrie 4.0’, ‘Smart Industry’ enzovoort. Niet als het ultieme eindpunt, maar als een eerste stap richting kunstmatige intelligentie. Met bovengenoemde begrippen wordt aangeduid dat de huidige besturingssystemen in de nabije toekomst gaan verdwijnen en dat daarvoor in de plaats netwerk-achtige besturingen komen.

Premium artikel

Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Metaalmagazine.nl.
» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren

Digitaal abonnee worden?

Wordt digitaal abonnee en krijg onbeperkt toegang tot het exclusieve deel van Metaal Magazine. Ook kun je voortaan het Metaal Magazine online lezen.

Direct abonneren

Wist je dat je Metaal Magazine in de webshop kunt aanschaffen? Webshop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven