Slijpcel SMS wint ESEF 2006 Engineering Awards (met film) • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Slijpcel SMS wint ESEF 2006 Engineering Awards (met film)

De automatische profielslijpcel van SMS in Tilburg, ontwikkeld in samenwerking met machinebouwer Jung en andere partners, wordt ingezet voor het profielslijpen van hardmetalen en keramische snij- en stansgereedschappen met nauwkeurigheden van ± 1 µm. Dankzij een zesassige robot, die zowel producten als slijpschijven wisselt, kan onbemand en continu worden geproduceerd en dat betekent een enorme winst in rendement. ‘Een technisch hoogstaand product met een indrukwekkende nauwkeurigheid’, vond de jury. ‘Het volledig automatiseren van dergelijk vakmanschap is vakmanschap op zich.’

‘Flexibele automatisering op basis van bestaande onderdelen’, daar draait het om bij de Renacel van Rena non-ferrogieterij in Maasbree. Bij deze CNC productiecel worden de gietproducten op de aanvoerband herkend door een camerasysteem. Op basis van deze informatie is een robot in staat om de producten in de bewerkingscel te laden en na bewerking in de juiste krat te stapelen. Sterke punten zijn het visionsysteem en het feit dat geen gebruik wordt gemaakt van productspecifieke opnames. Daardoor zijn zeer snelle ombouwtijden mogelijk en vormt een geringe seriegrootte geen belemmering. De bewerkingen worden online gecontroleerd door middel van meettasters. 

Van KIN Machinebouw in Rijen is de Rofitec R 6002/2, een machine waarbij op basis van centrifugaalkracht vaste stoffen of slurries worden verwijderd uit vloeibare mengsels. Bij de ontwikkeling van de machine is gekeken naar het natuurlijke bezinkingsproces in rivierdelta’s. Door het voorkomen van ongewenste wervelingen kan het stroombeeld nauwkeurig worden vastgelegd en kunnen ook heel fijne deeltjes met succes worden afgescheiden. De jury spreekt van ‘een schoolvoorbeeld van een eenvoudig basisidee waarmee indrukwekkende resultaten worden behaald’. Uit milieutechnisch oogpunt is het een voordeel dat geen extra (vervuilende) hulpstoffen toegevoegd hoeven te worden om de scheiding te realiseren.

De Rapid Combi Disc van Cibo in Tildonk (België) is een slijpschijf die is opgebouwd uit lamellen van schuurlinnen en een nieuwe generatie ‘surface conditioning’, zodat lasnaden in een enkele bewerking kunnen worden geslepen en vlekkeloos afgewerkt. De Rapid Combi Disc is op iedere slijpmachine te gebruiken en het is volgens Cibo mogelijk om 50 tot 70 procent te besparen op slijpkosten. Dat is vooral te danken aan de combinatie van bewerkingen in een enkele cyclus en aan de grotere duurzaamheid van het materiaal. De Rapid Combi Disc van Cibo was tevens winnaar van de lezersprijs die door een aantal vakbladen rond de EEA was georganiseerd.

Om dit filmpje te kunnen bekijken is Flash Player 8 vereist. U kunt deze gratis downloaden. Het kan zijn dat u om de nieuwe functies te kunnen gebruiken de browser moet sluiten en opnieuw openen of de computer moet herstarten. Onze excuses voor het – eenmalige – ongemak.


Publicatiedatum: 13 januari 2006
Auteur: Joost Boers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven