Slechte samenwerking oorzaak productfouten • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Slechte samenwerking oorzaak productfouten

Maar liefst 30% van fouten in complexe technische
producten is op een relatief eenvoudige manier te voorkomen. Complexe technische
producten worden vaak ontwikkeld door teams die over de hele wereld verspreid
zijn. De oorzaak van veel fouten is terug te voeren tot een gebrekkige
samenwerking tussen de teams van productontwikkelaars.

Ing. Jef Jacobs en ing. Jan van Moll doen in hun gezamenlijke proefschrift ‘Effects of Virtual Product Development on Product Quality and their Influencing Factors’ nuttige aanbevelingen om in de toekomst deze fouten te voorkomen. Zij verdedigen hun duo-dissertatie woensdag 12 december aan de Technische Universiteit Eindhoven.
 
In de casestudies die Jef Jacobs (1950) en Jan van Moll (1970) voor hun gezamenlijk onderzoek verrichtten, bleken veel van de achttien onderzochte bedrijven te kampen met ernstige productfouten.
 
De oorzaak was een groot aantal op het eerste gezicht onverklaarbare fouten, waarvan sommige erg hardnekkig. Jacobs en van Moll richtten de aandacht op het functioneren van virtuele teams van productontwikkelaars. Dit zijn teams verspreid over de hele wereld (virtuele teams).
 
60% van de productfouten die de Eindhovense onderzoekers analyseerden bleken door het gebrekkig functioneren van virtuele teams te komen. Zij ontdekten daarnaast dat maar liefst de helft van deze virtuele productfouten voorkomen kan worden. Uit ruim 200 elementen die van invloed zijn op de productkwaliteit clusterden zij uiteindelijk zestien factoren die het maken van fouten in producten beïnvloeden en zeventien factoren die van invloed zijn op het kunnen detecteren van fouten. Gewapend met deze kennis geven Jacobs en Van Moll suggesties voor virtuele teams om vermijdbare fouten in de toekomst te voorkomen.
 
Bron: TU Einhoven

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven