Bedrijfsleven, onderwijs en overheden in Zuid- en Oost-Drenthe gaan samen het technisch middelbaar beroepsonderwijs versterken en vernieuwen met Skills4Future. Dit programma wil ook innovatie aanjagen evenals de onderlinge samenwerking in de regionale maakindustrie bevorderen.
Dankzij een stevige financiële bijdrage van de Regiodeal Zuid- en Oost-Drenthe is de financiering tot en met 2023 verzekerd.
Dat maakt dat nu echt vaart kan worden gemaakt, zegt Enno van der Werff, voorzitter van Skills4Future en lid van het college van bestuur van het Alfa-college.
De partijen zijn bedrijven, onderwijs en overheden in de Dutch TechZone (gemeenten Hoogeveen, Coevorden, Emmen, Hardenberg), Aa & Hunze en Borger-Odoorn.
Het Alfa-college en Drenthe College zijn de trekkers van Skills4Future, in nauwe samenwerking met hogeschool NHL-Stenden.
‘Tussen de machines’
In de afgelopen maanden zijn al enkele activiteiten voor bedrijven en onderwijs zijn gestart.
Een voorbeeld hiervan is ‘Tussen de machines’, een serie ontmoetingen van ondernemers en onderwijsontwikkelaars op de werkvloer.
Hierbij worden hun wensen en verlangens rond technische opleidingen geïnventariseerd en het netwerk van maakbedrijven verstevigd.
‘Scholingsbehoefte in beeld krijgen’
Een van de eerstvolgende activiteiten is een enquête onder de maakbedrijven in de regio. “We willen de (her-, om- en bij) scholingsbehoefte van de regionale maakindustrie in beeld krijgen”, vertelt Niek Wehkamp, kwartiermaker van Skills4Future.
“Het liefst vanuit een strategische personeelsplanning. Zowel inhoudelijk als in de onderwijsvorm. En zowel voor jonge instroom als voor zittende medewerkers.”
‘Aanbod en vraag dichter laten aansluiten’
Op basis van die behoefte, kan het onderwijs zich volgens hem ontwikkelen en sluit het aanbod dichter aan bij de vraag. “Dat is goed voor de continuïteit van de bedrijven en de innovatiekracht van de regio.”
Na de enquête volgen verdiepende gesprekken met groepjes bedrijven. De uitkomsten van de enquête en deze gesprekken moeten meehelpen om de technische opleidingen te vernieuwen en de contacten met de bedrijven onderling te versterken, waardoor ze makkelijker met en van elkaar gaan leren.
‘Meer regionale productie’
Zeker nu de wereld enorm verandert, moeten het technisch mbo-onderwijs, technische bedrijven en betrokken overheden in deze regio ervoor zorgen de positie vast te houden en waar nodig te versterken, vindt Wehkamp.
“De betrouwbaarheid van leveringen vanuit verre landen is in het geding en duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol. Een kentering die kan leiden tot meer regionale productie en toelevering, mits we slim en duurzaam produceren. Op die manier werken we aan een veerkrachtige regio en een betere wereld.”
De positie van de regio is het best te verbeteren door een nauwe samenwerking tussen alle regionale partijen. “Skills4Future heeft daar absoluut een rol, dat weten we nu al, na de veelbelovende start.”