Sinumerik 808D is nieuw CNC-instapmodel • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Sinumerik 808D is nieuw CNC-instapmodel

Met de Sinumerik 808D presenteert Siemens Drive Technologies een nieuw CNC-instapmodel voor draai- en freesmachines. De compacte besturing kent een eenvoudige inbedrijfstelling, maar is ook gebruiksvriendelijk. De besturing is onlangs in Peking gepresenteerd op de CIMES, China’s belangrijkste internationale beurs voor machinewerktuigen.

Siemens heeft met de Sinumerik 808D een nieuwe CNC-besturing voor het onderste segment ontwikkeld. Dit compacte en gebruiksvriendelijke basismodel is bedoeld voor eenvoudige draai- en freestoepassingen en zal op den duur de Sinumerik 802S vervangen. De Sinumerik 808D is een panel-besturing, uitgerust met alle benodigde interfaces, inclusief PLC-in- en -uitgangen, zodat er geen kostbare bekabeling naar de schakelkast meer nodig is. Het machinebesturingspaneel kan via een simpele plug & play USB-poort worden aangesloten en is evenals high-end CNC’s uitgerust met ergonomische override-draaischakelaars. De USB-aansluiting aan de voorzijde van het bedieningspaneel is geschikt om in de dagelijkse werkprocessen via een USB-geheugenstick onderdelenprogramma’s en gereedschapsdata over te zetten.

 SINUMERIK 808D Siemens CNC

Belangrijke kenmerken van de nieuwe CNC zijn de eenvoudige, intuïtieve schermen voor de gebruiker (foto: Siemens)

 

De bedieningsinterface Sinumerik Operate Basic beschikt over de Sinumerik startGuide. Dit is een nieuwe, dialoog-gebaseerde assistent, die de gebruiker stap voor stap door het inbedrijfnameproces van de machine leidt. Hiermee wordt de tijd voor de inbedrijfstelling tot een minimum gereduceerd. Zo kunnen met behulp van zogeheten ‘startupAssistants’ zowel prototypen als ook seriemachines eenvoudig in gebruik worden genomen. De ‘operationAssistant’ op zijn beurt helpt de gebruiker stap voor stap bij het configureren en programmeren van de machine.

 

Onder de streep vertoont de compleet vernieuwde Sinumerik Operate Basic veel verwantschap met de bedieningsfilosofie van het grotere Sinumerik Operate-systeem. Dat geldt zowel voor de menustructuur als voor de programmering. Zo kan met de „programGuide Basic“ eenvoudig worden geprogrammeerd door middel van grafisch ondersteunde cyclus-schermen en een comfortabele contourcalculator. CNC-programma’s van andere besturingen die ISO-code ondersteunen, kunnen eenvoudig worden hergebruikt. Dit maakt het mogelijk om binnen één programma om te schakelen tussen de DIN- en ISO-programmeertaal. Zoals bij alle Sinumerik-controllers ondersteunt de bedienings¬interface de online taalomschakeling.

Het CNC-toetsenbord is leverbaar met een Engelse of Chinese karakterset. Dankzij de toegepaste microtoetsen kan het membraan-toetsenbord soepel en snel bediend worden.

 

Draai en frees-machines

De Sinumerik 808D is bedoeld voor toepassing bij standaard draai- en freesmachines met maximaal drie assen en één spindel. Het nieuwe model biedt daarbij een hoge mate van precisie en productiviteit. Zo rekent de CNC met 80-bit-NanoFP nauwkeurigheid, om interne afrondingsfouten te vermijden. Zelfs dit kleinste lid van de Sinumerik-familie beschikt over het intelligente technologiepakket Mdynamics, inclusief slimme „look-ahead“ functionaliteit voor een optimale afloop. Daarmee zijn zowel de productiviteit als de oppervlaktekwaliteit verbeterd. Het indrukwekkende rekenvermogen en de geoptimaliseerde technologie-cycli van programGuide Basic dragen eveneens bij aan de indrukwekkende performance van de CNC. De optie Manual Machine plus (MM+) maakt de overgang van conventionele machines naar CNC-programmering eenvoudig. Een daarmee uitgeruste machine kan net als conventionele machines met handwielen worden bediend, maar dan met de voordelen van CNC-ondersteunde technologie-cyli.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven