Siersmederij verhuist • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Siersmederij verhuist

Smederij Axel van der Horst, de laatst overgebleven kunstsmederij van Utrecht, verhuist uit het centrum naar een nieuwe locatie in de stad. Op de oude, historische locatie die sinds 1902 smederij is, zijn grootvader van der Horst en zijn broer ooit gestart.

Van deze locatie aan de Bemuurde Weerd in Utrecht werkten zij onder meer aan opdrachten voor de Domtoren, zoals kandelaars, leuningen, sloten en de gehengen voor de deuren naar Florahof.

De oude smederij werd met zijn 90 m2 te klein, toen de werkzaamheden uitbreidden. Ook was de plek voor het vrachtverkeer lastig te bereiken. Daarom is nu gekozen voor een 400 m2 grote smederij aan de Coloradodreef 26.

Vijfde generatie

Axel van der Horst werkt sinds 1981 als zelfstandig kunstsmid op de oude locatie. Omdat zijn zoon Wout ook voor het smeedvak heeft gekozen is nu de vierde en vijfde generatie Van der Horst actief.

Wout heeft de opleiding smeden gevolgd bij Mondra opleidingen in Andelst. Cees Pronk van Mondra opleidingen verricht de officiële opening op zaterdag.

De jongste zoon van Axel, Eward, heeft gekozen voor het restaureren en vervaardigen van houten meubels. In het nieuwe pand heeft hij zijn eigen afgesloten werkplaats. De combinatie hout en ijzer biedt en bijzondere mogelijkheid tot samenwerking.

Kroonluchter en windvaan

Enkele projecten van het bedrijf zijn onder meer de toegangspoort van nieuwbouwproject Zijdebalen in Utrecht, de kroonluchter van de Domtoren, het torenkruis met windvaan van de Jacobikerk in Utrecht en de restauratie van het hekwerk Goudestein in Maarssen.

In het nieuwe pand is onder meer het smidsvuur nagebouwd, zoals dat in het oude pand aanwezig was.

Belangstellenden zijn welkom op zaterdag 20 januari tussen 13 en 17 uur aan Coloradodreef 26. De officiële opening is om 13:30 uur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven