Siemens recycled carbonvezels • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Siemens recycled carbonvezels

Siemens ontwikkelt verschillende manieren om carbonvezels terug te winnen uit samengestelde materialen. Deze lichte materialen bestaan uit geweven carbonvezels en een polymeer hars.

Omdat de productie van carbonvezels nog relatief duur is, heeft Siemens het onderzoeksprogramma MAI-Carbon opgezet. Het doel van Siemens is om de carbonvezels zonder massaverlies terug te winnen uit het samengestelde materiaal. Daarnaast wil Siemens een recycling-procesketen opzetten om vezels uit productieafval en recyclebaar carbon te halen. 

Siemens carbon2

De mechanische eigenschappen van de carbonvezels blijven na dit proces nagenoeg behouden (foto’s: Siemens)


Het proces

Om carbonvezels uit een gebruikt product of uit productieafval te halen, wordt het hars verwarmd tot 200 graden en onder druk door middel van water, overgedragen naar een oplosbare alcohol. Dit proces gebruikt geen schadelijke stoffen en verbruikt minder energie dan bij de productie van nieuwe carbonvezels. Na dit proces blijft het vezelpatroon van het product intact, en kan het direct weer worden verwerkt. In de toekomst wil Siemens een manier vinden om de terug gewonnen vezels ook te kunnen gebruiken bij werkstukken die anders gevormd zijn dan het oorspronkelijke product.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven