Siemens' Ctrl + E analyseert energieverbruik • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Siemens’ Ctrl + E analyseert energieverbruik

Een van die trends die volgens Siemens de komende jaren de machinebouw stevig zal beïnvloeden is de vraag naar energie-effectiviteit. In ons werelddeel is energiebesparing hard nodig om een reductie van de CO2-uitstoot te bereiken. In andere landen is zuinig omgaan met energie meer een nood-zaak omdat de energie niet voldoende beschikbaar is.

Volgens cijfers van Siemens bedraagt het gemiddelde energieverbruik van een metaalbewerkingsmachine ongeveer 50.000 kWh. Dat komt ongeveer overeen met een energiepost van 5000 euro per jaar per machine. Ongeveer de helft van de benodigde energie van een metaalmachine wordt gebruikt voor hulpaggregaten als spanentransporteurs of hydrauliekaggregaten. Vaak staan deze aggregaten onnodig aan.

 

Ctrl + E

Om het energieverbruik van bewerkingsmachines inzichtelijk te maken biedt Siemens gebruikers van de Sinumerik CNC’s nu de toetsencombinatie Ctrl-E aan.  Met deze functionaliteit kan de energieverbruik van de machine geanalyseerd worden en kan bovendien via energie-management een standby-regeling (afschakeling) geprogrammeerd worden. Ook buiten de Westerse landen met ons buitensporige energieverbruik is deze functionaliteit zinvol om een gebrek aan energie kan resulteren in spanningsschommelingen of, nog erger, in stroomuitval en het aanslaan van noodstroomaggregaten. Voor een optimaal bewerkingsproces is dat vanzelfsprekend niet wenselijk.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven