Siemens betrokken bij duurzame energie • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Siemens betrokken bij duurzame energie

De ORC van Siemens voor het omzetten van industriële restwarmte in elektrische energie (foto's: Siemens)

Siemens heeft een techniek ontwikkeld om proceswarmte, die voorheen niet werd gebruikt, om te zetten in elektriciteit. De ‘Organic Rankine Cycle’ is een module waarbij een turbine wordt aangedreven door een siliconen olie in een gasvorm. Na het aandrijven van de turbine koelt de olie af en keert terug in zijn oorspronkelijke vloeibare toestand. Op deze manier kan elektriciteit worden opgewekt zonder het extra gebruik van energie of grondstoffen en zonder extra uitstoot van kooldioxide.

Conventionele energiecentrales zetten meestal slechts 50% van de brandstof om in elektriciteit. De meeste restwarmte wordt vervolgens gekoeld door een koeltoren. Ook bij andere industrieën ontstaat bij de productie een grote restwarmte en wanneer de restwarmte niet warm genoeg is om een conventionele stoomturbine aan te drijven, wordt de restwarmte verspild. Met behulp van siliconen oliën zijn ingenieurs van Siemens erin geslaagd om deze restwarmte alsnog te gebruiken. Het voordeel van de gebruikte olie is dat deze een veel lagere enthalpie van verdamping heeft dan water, en kan daardoor al gebruikt worden bij een restwarmte van slechts 300 oC.

De ORC module

De Organic Rankine Cycle (ORC) module is afgeleid van de zogenaamde Rankine Cycle, een gesloten lus gebruikt in stoom aangedreven verbrandingsmotoren. In dit geval worden echter organische siliconen oliën gebruikt als werkmedium. De olie absorbeert de warmte-energie door middel van een warmtewisselaar. De olie verdampt, drijft een turbine aan en wordt vervolgens door een condensator weer volledig vloeibaar gemaakt. De warmte die vrijkomt bij het ​​koelproces in de condensator wordt ook gewonnen voor het voorverwarmen van de olie. De ORC-module heeft een vermogen van maximaal twee megawatt. Varianten met hogere output ratings worden op middellange termijn verwacht.

De ORC maakt gebruik van silicone oliën voor het aandrijven van de turbine
De ORC maakt gebruik van silicone oliën voor het aandrijven van de turbine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven