‘Shared smart factory’ Emmen opent • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

‘Shared smart factory’ Emmen opent

Na anderhalf jaar voorbereiding is de nieuwe productielijn van Technologies Added in gebruik genomen. Het consortium start officieel met 10 partners. In Emmen is de oude fabriek van Philips ontmanteld en veranderd in een moderne ‘shared smart factory’. Het is volgens de initiatiefnemers de eerste ter wereld. 

De oude Philips-fabriek is nu een locatie waar meerdere bedrijven onder de vlag van Technologies Added samen kunnen gaan produceren, en gebruik kunnen maken van de modernste robot- en informatietechnologie. In Emmen kunnen verschillende producten tegelijk worden geproduceerd.

‘Kleine bedrijven’

Rob Goossens, de nieuwe CEO van Technologies Added ziet de smart factory de nieuwe standaard worden. Waar grote bedrijven hun eigen smart factory ontwikkelen, wordt dat voor kleine bedrijven steeds lastiger. “Zij zijn dus aangewezen op toeleveranciers, vaak ver weg in lagelonenlanden.”

“Bedrijven willen echter meer grip op hun productieproces en ze willen dicht bij hun afzetmarkt produceren. Vandaar dat we met Technologies Added een alternatief aanbieden: Samen produceren onder één dak; in een gemeenschappelijke fabriek.” Het bedrijf voert als slogan ‘It feels like your own factory, but it works as a shared facility’.

Technologies Added gaat zich vooral richten op seriematige productie van producten met ingebouwde intelligentie (‘smart products’), zoals slimme armaturen, laadpalen, producten voor smart homes en medische en energieproducten.

Naar Smart Industry Campus

Emmen heeft met Technologies Added is, voor zover bekend, de eerste ‘shared smart factory’ ter wereld. Het kreeg daarom tijdens de Hannover Messe, de erkenning van officieel Fieldlab op de nationale Smart Industry Agenda.

De komende jaren wordt Technologies Added uitgebouwd tot een ‘Smart Industry Campus’ met allerlei voorzieningen voor de moderne maakindustrie zoals opleidingen, een innovatiecentrum waar bedrijven hun ‘smart productieproces’ kunnen laten ontwikkelen en een ‘incubator’ voor hightech startups.

Het consortium dat de shared smart factory op de rails zet is uitgebreid met Engie uit Roden, dat het flexibel-gerobotiseerde productieproces ontwikkelt, Oldenburger|Fritom (Veendam, Emmen) dat de ‘inhouse’ distributie en logistiek gaat verzorgen en Rockwell Automation dat tekent voor de industriële automatisering. Tijdens de kick-off ondertekenen deze partners een samenwerkingsovereenkomst.

6 bedrijven zijn in de fabriek inmiddels gestart met de (voorbereiding van de) productie. Het gaat om Sustainder uit Emmen (slimme straatverlichting), Scoozy uit Delft (elektrische scootmobielen), Hydraloop International uit Leeuwarden (in-huis waterrecyclingsysteem), Persafe uit Breda (producten voor personal safety), SenseGlove uit Delft (Virtual Reality handschoen) en Embedded Fitness uit Helmond (interactieve fitness apparatuur).

‘Minimaal weer 250 medewerkers’

De ontwikkeling van Technologies Added als een nieuwe ‘shared facility’ voor MKB-bedrijven en startups wordt financieel ondersteund door de Gemeente Emmen, de Provincie Drenthe en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, om zo de werkgelegenheid na de sluiting van de Philips-fabriek zoveel mogelijk te behouden. In de hoogtijdagen werkten er toen zo’n 250 mensen.

Op dit moment werken er bij Technologies Added en betrokken partners 50 mensen. De initiatiefnemers verwachten binnen 2 jaar tenminste 250 mensen aan het werk te hebben. MKB-bedrijven met een eigen product en hardware startups kunnen zich aansluiten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven