Sensoren voor Industrie 4.0 meten plaatbewerkingsproces • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Sensoren voor Industrie 4.0 meten plaatbewerkingsproces

Een dieptrekgereedschap die voorzien is van een dunne filmsensor. Door de sensor direct op het gereedschap te plaatsen kunnen meetgegevens direct bij de bron verkregen worden (foto: Fraunhofer IST)

Buigen, walsen, dieptrekken en persen zijn enkele manieren op plaatwerk vorm te geven. Alle methoden hebben een ding gemeen: grote krachten en schommelende temperaturen leiden regelmatig tot fouten in de plaatdelen. Om dit te voorkomen en om de efficiëntie van het proces te verhogen, worden er momenteel sensoren ontwikkeld die de krachten en de temperaturen tijdens de plaatbewerkingsprocessen op verschillende locaties meet en aanstuurt.

Bij het optimaliseren van productieprocessen is het van belang om meetgegevens te genereren op locaties waar het proces ook werkelijk plaats vindt, zoals bijvoorbeeld tussen het werkstuk en het gereedschap. Vaak zijn deze locaties moeilijk of niet met traditionele meetsystemen te bereiken. Het Fraunhofer IST is momenteel dunne filmsensoren aan het ontwikkelen waarmee de productie kan worden gecontroleerd bij de belangrijkste spanningszones. De nieuwe sensoren bevatten een combinatie van piëzoresistieve en thermoresistieve eigenschappen die zijn geïntegreerd in een slijtvaste laag. Dit maakt het mogelijk om voor het eerst spanningen en temperaturen gelijktijdig bij de bron te meten. Hierdoor kunnen productieprocessen worden geoptimaliseerd zodat het ontstaan van scheuren en plooien, die bijvoorbeeld ontstaan tijdens het dieptrekken van plaatstaal, kan worden voorkomen. Vooral in Industrie 4.0 is de ontwikkeling van geïntegreerde sensortechnologie belangrijk. De vraag naar kwaliteit, kwantiteit, flexibiliteit en efficiëntie in de productie blijft stijgen. Door sensoren direct op de locatie waar het proces plaatsvindt te plaatsen, kan het productieproces veel directer en nauwkeuriger worden aangestuurd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven