Semiconductormarkt blijft ‘stabiele groeimarkt’ • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Semiconductormarkt blijft ‘stabiele groeimarkt’

KMWE-CEO Edward Voncken ziet de semiconductor-industrie voor de komende jaren als een stabiele groeimarkt. Hij zei dit tijdens MTL Live. Het nijpende tekort aan chips in de industrie houdt nog zeker voor langere tijd aan, verwachten zowel Intel als TSMC, zeker in de automobielsector. VDL gaf aan al voor de tweede keer de productie van auto’s in Born te moeten stilleggen dor het tekort.

Pat Gelsinger, CEO van Intel, rekent erop dat het tekort aan chips voor het grootste deel van 2021 zal aanhouden. Mark Liu, bestuursvoorzitter van het Taiwanese TSMC, verwacht dat het bedrijf pas tegen juni in staat zal zijn om ‘minimale hoeveelheden’ aan klanten te leveren. Volgens hem zal het tekort pas begin volgend jaar zijn weggewerkt. Dat meldt Made in Europe.

Het tekort speelt ASML, die machines voor de productie van chips maakt, in de kaart. Het Nederlandse bedrijf verwacht de productie van de DUV- en EUV-machines nog dit jaar met 30% te gaan opvoeren, aldus Made in Europe. Al blijft de uitdaging of ketenpartners dit tempo kunnen bijbenen.

‘Stabiele groei’

Edward Voncken (CEO KMWE) (rechts) in studiogesprek met Tom van der Meer (hoofdredacteur Metaal Magazine).

“De chipsmarkt ziet er de komende jaren stabiel, goed en groeiend uit”, stelt de KMWE-topman Voncken tijdens online kennisevent MTL Live. “Ook als ik zie hoe de orderportefeuilles toenemen.” Dat betekent tevens een stabiele groei voor de verspanende sector.

“Iedereen die chips produceert, kan niet om ASML heen”, geeft de toeleverancier aan. “Dat is alleen maar goed. Ze hebben allemaal machines nodig die door onze klant ASML geleverd worden.”

‘Enorme boost’

“Dus de semicon geeft de komende jaren een enorme boost aan de industrie”, vervolgde Voncken tijdens MTL Live. “Niet alleen op het gebied van behoefte maar ook in technologieontwikkeling. Dat maakt ons als toeleveranciers ook beter en sterker.”

Wel wordt in zijn ogen voor toeleveranciers het vinden van voldoende vakkrachten met de juiste skills steeds belangrijker. Nu door onder meer Industrie 4.0 en digitalisering de taken en functies van de medewerkers veranderen, gaat het om het hebben en vasthouden van talent.

Kennis, kunde en vakmanschap

“Ik denk dat de grootste uitdaging – en ook de grootste zorg – ligt bij kennis en kunde en vakmanschap. De man die achter de frees- of draaibank staat, moet nu ook ineens 3D-modellen kunnen simuleren. Artificial intelligence (AI) komt ook steeds meer, direct of indirect op tafel, ook bij ons.”

“We zullen in de maakindustrie ook steeds meer data-analisten en softwareontwikkeling gaan zien”, verwacht hij. “De hoeveelheid data die wij in de maakindustrie genereren, daar kun je met AI heel veel in doen, maar je moet wel die kennis in huis hebben.”

‘Talent krijgt de business’

Verder ziet hij een kloof tussen jonge mensen die opgegroeid zijn met de nieuwe technologieën en de wat oudere generatie. “Dat is een niet te onderschatten thema voor de maakindustrie. Diegene die talent heeft, gaat de business krijgen”, aldus de KMWE-topman.

Bekijk het hele interview met Edward Voncken dat Metaal Magazine-hoofdredacteur Tom van der Meer met hem had.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven