Ga naar hoofdinhoud

Seco over afsteken met hogedrukkoeling

Om aan de specifieke eisen voor afsteken en gleufsteken te voldoen, ontwikkelen gereedschapfabrikanten innovatieve
gereedschapontwerpen en geavanceerde strategieën voor koelmiddeltoevoer.

De krappe ruimte in de snijzone bij afsteek- en gleufsteekbewerkingen vormt een belemmering voor de afvoer van spanen. Bij veel afsteek- en gleufsteekgereedschap wordt een snijkantgeometrie gebruikt die de spaan buigt en indien mogelijk breekt. Een voorbeeld hiervan is de MC spaanbrekergeometrie van Seco. Een andere methode voor spaanafvoer is het onder druk wegspoelen van spanen met een koelmiddel om verstopping van de snijzone te voorkomen.

HQ width =

Het drukbereik van het gereedschapsysteem van Seco ligt tussen de 5 bar, waarbij de productiviteit wat lager is, en de 70 bar, met uitbreidingsmogelijkheden tot 275 bar (foto: Seco Tools)


Dubbele koelstralen

Seco heeft onlangs Jetstream Tooling Duo technologie geïntegreerd in de X4-gereedschaphouders voor afsteek- en gleufsteekbewerkingen. Dit systeem levert koelmiddel uit twee uitgangen. Naast de koelmiddelstralen aan de bovenkant, die op het juiste punt van het spaanvlak worden gericht, maakt de nieuwe Duo-technologie gebruik van een extra straal die het vrijloopvlak koelt. Het snijvlak wordt gekoeld door koelmiddel dat onder hoge druk uit twee tegenovergestelde richtingen wordt aangevoerd (boven en onder), voor een optimale spaancontrole en een optimale koeling van de snijzone.

 

 
Lees het complete artikel over afsteken en gleufsteken in het Nederlandstalige bericht van Seco Tools:

pdf bestand  Seco Tools Duojet Cooling system met X4

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven