SDNA bestrijdt koperdiefstal in Duitsland • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

SDNA bestrijdt koperdiefstal in Duitsland

Ook de Deutsche Bahn gebruikt sinds kort DNA-markering in de strijd tegen koperdiefstal. Na bewezen succes in Nederland zetten de Duitse spoorwegen de high-tech toepassing in om diefstal van koperen kabels tegen te gaan. De Deutsche Bahn markeert in de deelstaat Noordrijn-Westfalen honderden kilometers kabel met een unieke code. Gecombineerd met uitgebreide communicatie richting daders is dit een bewezen strategie tegen diefstal.

De werking van de SDNA-markering is gebaseerd op het principe van geloofwaardige afschrikking. Met behulp van stickers en borden maakt Deutsche Bahn duidelijk dat het koper voorzien is van een unieke code. Dit zorgt ervoor dat daders op de hoogte zijn van het extra risico dat ze lopen. Mocht er onverhoopt toch diefstal plaatsvinden dan is Deutsche Bahn met behulp van de code eenvoudig als rechtmatige eigenaar van het koper te traceren. Omdat per tracé een andere code wordt gebruikt is ook gemakkelijk te achterhalen waar de diefstal heeft plaatsgevonden.

 

Markeren width =

Het gemarkeerde koper licht helder op als men er met een uv-lamp op schijnt (foto’s: SDNA)

 

Markeringslak

De DNA-markering is door het Nederlandse bedrijf SDNA Forensic Marking speciaal ontwikkeld voor toepassing in de buitenlucht. De markeringslak is bestand tegen hoge thermische en mechanische belastingen. Ook na het omsmelten van de kabels blijft de markering zichtbaar. Door toevoeging van een speciale uv-indicator is de politie in staat om bij verdenking van diefstal snel en gemakkelijk bijvoorbeeld vrachtwagenladingen vol schroot op DNA te controleren.

 

Groot probleem

Net als in Nederland is koperdiefstal in Duitsland een groot probleem. Tot september 2011 zag de Deutsche Bahn een toename van ongeveer 32 procent, ten opzichte van 2010. In Noordrijn-Westfalen was zelfs sprake van een stijging van 38 procent. Voor de Deutsche Bahn levert dit jaarlijks niet alleen tientallen miljoenen aan economische schade op. Het zorgt in veel gevallen ook voor flinke vertragingen en treinuitval.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven