Schweissen & Schneiden: uitstapje naar Düsseldorf • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Schweissen & Schneiden: uitstapje naar Düsseldorf

De 19e editie van Schweissen & Schneiden vindt dit jaar plaats vanaf 25 september, voor één keer in Düsseldorf.

Alle marktleiders zijn er weer bij: Schweissen & Schneiden, de 19e editie van deze vakbeurs voor de verbindings-, snij- en oppervlaktetechnologie in de metaal. Voor één keer vindt de beurs niet in Essen plaats maar verderop, in het beurscomplex van Düsseldorf. De beurs van Essen wordt momenteel namelijk vernieuwd.

Van 25 tot 29 september 2017 komen de experts uit een van de sleutelsectoren van de moderne productietechnologie al voor de 19e keer samen: zo’n 1000 exposanten uit 40 landen tonen hun innovaties op Schweissen & Schneiden, een van de weinige vakbeurzen in de wereld die in een cyclus van 4 jaar plaatsvindt. Beursorganisator Messe Essen en vaste partner, de German Welding Society (DVS), verwachten ongeveer 55.000 bezoekers uit meer dan 130 landen.

Al meer dan 60 jaar biedt Schweissen & Schneiden een platform voor de innovaties in verbindings, snij- en oppervlaktetechnologieën. Een sector waarin wereldwijd jaarlijks zo’n 2 miljard euro in omgaat. Alle marktleiders zijn er dit keer weer bij: Air Liquide, ESAB, FANUC, Fronius, KUKA, Lincoln Electric, Messer, MicroStep, Trumpf, voestalpine Böhler Welding en Yaskawa.

Robotisering is een van de thema’s waar de editie van dit jaar veel ruimte voor vrijmaakt.

Internationale beurs

Het feit dat de beurs slechts eens in de vier jaar in Duitsland plaatsvindt, maakt het event aantrekkelijk voor internationale spelers in deze markt. Schweissen & Schneiden is dan ook een internationale beurs. Duitsland is met 368 bedrijven weliswaar het best vertegenwoordigd, in totaliteit bedraagt de buitenlandse participatie bijna 63 procent.

Bijna één op de drie exposanten komt uit Azië (China 215 exposanten) of overzee (Verenigde Staten (32). Omdat de beurs eenmalig in Düsseldorf plaatsvindt, is het voor bezoekers wellicht even zoeken. Daarom is de beurs dit jaar thematisch ingedeeld.  De belangrijkste speerpunten zijn lassen, las voor- en nabewerking, snijden, robots, automatisering, informatietechnologie en diensten.

Intelligente productie

De focus ligt op intelligente productie. Hierbij zal de aandacht vooral uitgaan naar efficiënte, kostenbesparende en duurzame processen voor handmatig lassen, gemechaniseerd lassen en geautomatiseerd lassen. Ook de integratie van lasprocessen in verder geautomatiseerde productielijnen komt terug op[ de beursvloer.

De beurs toont de nieuwste trends op het gebied van automatisering en intelligente productie. Het aanbod strekt zich uit van onderling verbonden robotlasinstallaties en CNC vlamsnijmachines via laserrobots voor 3D-metaalsnijden tot aan extern regelbare geautomatiseerde lascellen. Een aantal exposanten heeft al aangekondigd wereldprimeurs mee te nemen naar Düsseldorf. In hal 15 worden innovaties op het vlak van thermisch spuiten getoond. Hier is eveneens een paviljoen ingericht voor jonge, innovatie bedrijven.

Lassen is nog steeds een van de belangrijke deelsegmenten van de maakindustrie. Jaarlijks gaat er 2 miljard euro om in deze industrie. (Foto’s: Messe Essen) .

Europese laswedstrijden

Tijdens Schweissen & Schneiden vindt in hal 14 de competitie Young Welders plaats, georganiseerd door de DVS. Onderdeel hiervan is eveneens een DVS Studentencongres op 26 september, een Netwerk & Career event en de internationale laswedstrijd European Weldcup.

Van 26 tot en met 29 september vindt in het congrescentrum van de Messe Düsseldorf het DVS congres plaats. Hierin worden zowel technische thema’s als specifieke markten per dag in verschillende blokken behandeld.

Terug naar Essen

Het is éénmalig dat Schweissen & Schneiden in het beurscomplex van Düsseldorf plaatsvindt. Vanaf de volgend editie in 2021 verhuist het evenement weer terug naar de oorspronkelijke locatie, de beurs in Essen. Jarenlang heeft Schweissen & Schneiden hier plaatsgevonden, totdat de beurs in 2013 uit haar voegen barstte en dit jaar éénmalig naar Düsseldorf verhuist.

Tegen 2021 is de nieuwe Messe Essen gereed. De nieuwe hal 6 die momenteel samen met de nieuwe entree gebouwd wordt, worden eind dit jaar al in gebruik genomen. Als de hele verbouwing gereed is, zijn de 18 soms kleine hallen in Essen samengevoegd tot 8 grote, moderne beurshallen. Dat is voor de exposanten aanleiding weer terug te willen naar Essen. In 2021 dus pas.

Schweissen & Schneiden
25 – 29 september Messe Düsseldorf

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven