Schermgasvrij laserlassen met AWL sandwichmal • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Schermgasvrij laserlassen met AWL sandwichmal

Een sandwichmal van AWL uit Harderwijk. Met deze mallen kan zonder schermgas gelaserlast worden (foto: AWL)

Voor het laserlassen van rugleuningen van achterbanken van auto’s, heeft AWL-Techniek uit Harderwijk de zogeheten sandwichmallen verder doorontwikkeld. Bij deze mallen wordt het te lassen werkstuk geklemd tussen twee platen. Het voordeel van sandwichmallen is dat er geen schermgas nodig is zoals bij andere laserlasmallen.

“De eisen vanuit de markt worden steeds strenger en ook de gebruikte materialen vragen om optimale condities tijdens het lasproces”, aldus AWL. Bij de nieuwe sandwichmallen heeft AWL vooral gekeken naar de aandruktechniek en de luchtkwaliteit binnen de mal. Hierbinnen hebben een aantal ontwikkelingen plaatsgevonden, namelijk: hydraulische cilinders zijn vervangen voor pneumatische cilinders voor minder lekkage en vervuiling, een constante luchtstroom binnen de laserlasmallen verhoogt de kwaliteit van de las en de lassnelheid en de luchtstroom wordt door lokaal geplaatste luchtnozzles precies gestuurd. Tevens is het inregelproces verkort.

Modulair

AWL heeft bij de ontwikkeling van de nieuwe sandwichmallen gekozen voor de opzet van modulaire laserlasmallen. Hiermee is eenvoudig een component van de mal uit te wisselen voor een ander. Op deze manier kunnen productaanpassingen, dan wel productomstellingen, snel en efficiënt gerealiseerd worden. Ook wordt het productspecifieke deel van een mal verlegd naar een minder complex gedeelte, waardoor de “time-to-market” van het gehele product wordt verkort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven