Schenck RoTec balanceert flexibele rotoren • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Schenck RoTec balanceert flexibele rotoren

Een geval van hoogtoerig balanceren: rotoren van stoom- en gasturbines worden op balanceermachines van Schenck RoTec zo dicht mogelijk bij hun operationele toerental uitgebalanceerd (foto: Schenck RoTec)

Schenck RoTec, een onderneming met een breed scala aan balanceertechnische oplossingen, heeft sinds enkele weken een extra dienst aan het assortiment toegevoegd. De dienst omvat het uitbalanceren van flexibele rotoren met behulp van een hoog toerental. Van deze nieuwe dienst profiteren vooral producenten en onderhoudsbedrijven van turbines, generatoren, meertrapspompen en grote elektrische ankers.

Het uitbalanceren van flexibele rotoren is een veeleisende taak en stelt hoge eisen aan de meettechnische uitrusting van de installatie. Dit komt omdat de onbalanstoestand in dit soort rotoren verandert naarmate het toerental toeneemt. Voor betrouwbare resultaten moeten deze rotoren doorgaans dicht bij hun uiteindelijke operationele toerental worden gebalanceerd. Schenck RoTec voldoet nu aan deze eis. Dit betekent concreet: flexibele rotoren met een gewicht tot 20 ton en tot 8 m lang kunnen  worden uitgebalanceerd bij toerentallen van meer dan 50.000 min-1. Bovendien kan een sterkteproef worden uitgevoerd bij overtoerental.

Balanceercentra

Bij Schenck RoTec’s balanceercentra testen, inspecteren en meten gekwalificeerde balanceerspecialisten zowel afzonderlijke rotoren als ook gehele samenstellingen. Ze balanceren kleine en grote series in opdracht van de klant of corrigeren storende trillingen in machines ter plekke (in-situ balanceren). De diensten variëren van het zeer fijn uitbalanceren van de kleinste rotoren tot op een resterende onbalans van slechts een paar microgram, tot het balanceren van grote rotoren met behulp van speciaal aangepaste procedures. De balanceer- en spinservice van Schenck GmbH is in Duitsland gecertificeerd volgens DIN EN ISO 9001, DIN EN ISO 14001, alsook VDA 6.4 en Ford Q1.

In Europa heeft Schenck RoTec dertien servicepunten met twee vestigingen in Nederland, namelijk een hoofdkantoor in Rotterdam en een balanceercentrum in Den Bosch.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven