Scheikundigen maken nieuwe metaalsoort • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Scheikundigen maken nieuwe metaalsoort

Scheikundigen aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn erin geslaagd om een stuk chiraal palladiummetaal te maken. De bevindingen van onder anderen Gadi Rothenberg, hoogleraar Heterogene katalyse en duurzame chemie aan de UvA, leiden tot een nieuwe groep materialen die de variëteit aan organische moleculen met de bijzondere eigenschappen van metalen combineren.

Chiraliteit is een Griekse term dat betekent dat een object een spiegelbeeld heeft, zoals twee handen. Materialen kunnen chiraliteit hebben als zij asymmetrische centra bevatten of als zij linker- of rechterhandstructuren bevatten.

 

Chiraal maken 

Metalen zijn niet chiraal, want zij hebben geen asymmetrische centra én geen reden om speciale structuren te bevatten. In de experimenten van Rothenberg en zijn collega’s is het nu gelukt om een palladiummetaal toch chiraal te maken met behulp van organische moleculen, die vervolgens verwijderd zijn.

 

Met een organische kern en metaalomringingen zijn de nieuwe materialen de tegenhangers van de bekende organometalen, waarbij een metaalatoom wordt omringd door organische moleculen. Deze nieuwe groep materialen combineert de variëteit aan organische moleculen met de bijzondere eigenschappen van metalen. De combinatiemogelijkheden zijn vrijwel oneindig, en bovendien is het proces zo eenvoudig dat je het zelfs door leerlingen op een middelbare school kunt laten uitvoeren.

 

Bron: UvA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven