Schakelbare superhydrofobe oppervlakken • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Schakelbare superhydrofobe oppervlakken

Prof. dr. Frieder Mugele van de vakgroep Physics of Complex Fluids (PCF) van de Universiteit Twente heeft een Vici-subsidie ontvangen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Mugele gebruikt de 1.5 miljoen euro om met behulp van elektrische spanning druppels op superhydrofobe oppervlakken te beïnvloeden.

Vloeistoffen op ruwe hydrofobe oppervlakken laten twee soorten gedrag zien. In de superhydrofobe Cassie-state rust de vloeistof op de top van het ruwe oppervlak met lucht ertussen. In de Wenzel-state is er geen lucht ingesloten tussen het oppervlak en de vloeistof en volgt de vloeistof het ruwe oppervlak.

 

ut t

”De mogelijkheid om tussen deze twee gedragingen te kunnen schakelen, is de holy grail van het onderzoeksveld,” vertelt Mugele. “Lensen, displays, optische schakelaars en zelfs duizend keer gevoeligere ultrageluidsdetectoren kunnen op die manier gerealiseerd worden. Naast schakelbare superhydrofobe oppervlakken willen we ook uitbreidingen van het concept naar driedimensionale structuren aantonen zoals schakelbare filters en smart-textiles”  (afbeelding: UT Twente)

 

Verschil

De interactie tussen de vloeistof en de vaste stof is bij de Cassie-state zwak en bij de Wenzel-state juist heel sterk. Er is dan ook een groot verschil in fysische eigenschappen tussen de twee verschillende toestanden, zoals de hechting tussen de twee stoffen, de hoek waarmee de stoffen met elkaar in contact staan en de optische weerkaatsing.

 

(bron: UT Twente)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven