Schaeffler voorspelt machineonderhoud 4.0 • Metaal Magazine Ga naar hoofdinhoud

Schaeffler voorspelt machineonderhoud 4.0

De focus van Schaeffler ligt tijdens de Hannover Messe op twee nieuwe digitale services: De berekening van de resterende looptijd van wentellagers en geautomatiseerde wentellagerdiagnostiek (foto: Schaeffler)

Op de Hannover Messe van dit jaar zal Schaeffler nieuwe en specifieke oplossingen voor gedigitaliseerde productie en machinebewaking presenteren met haar technologische tentoonstelling ‘Drive Train 4.0’. De focus van deze tentoonstelling ligt op twee nieuwe digitale services voor elk type aandrijflijn: De berekening van de resterende looptijd van wentellagers gebaseerd op relevante belastingspectra en geautomatiseerde wentellagerdiagnostiek.

Met het berekenen van de resterende looptijd van wentellagers gebaseerd op ware belastinggegevens welke tijdens bedrijf zijn opgenomen, biedt Schaeffler zowel producenten als exploitanten van machines een efficiënte oplossing voor het reduceren van totale bedrijfskosten (TCO) evenals van productkosten. Voorwaarden voor het berekenen van de ware belastinggegevens tijdens bedrijf zijn: machines die uitgerust zijn met sensortechnologie die overeenkomt met de toepassing, gegevens uit het controlesysteem van de machine, een Bearinx-model van de machine, en een koppeling met de Schaeffler cloud. Wanneer het belastingspectrum beschikbaar is, wordt een automatische berekening van de nominale levensduur van het wentellager gemaakt door middel van Schaeffler’s Bearinx-berekeningstool via het cloudgebaseerd softwareplatform. Uit deze nieuw berekende levensduur, verminderd met de actuele bedrijfsduur, kan voor elk lager van een machine of installatie de nominale resterende looptijd afgeleid worden. Van deze complexe berekeningen merkt de exploitant niets, aangezien deze tijdens bedrijf cyclisch en automatisch uitgevoerd worden. De klant kan dan de resterende looptijd van elke individuele lagerpositie in de machine zien door het gebruik van een eindapparaat voorzien van internetaansluiting. Het continu berekenen van de resterende looptijd van wentellagers opent de volgende mogelijkheden: actieve controle op het benutten van de machinecapaciteit met het oog op predicatief onderhoud, betere capaciteitsbenutting van individueel toegepaste assen en machines in het geheel, noodzakelijke onderhoudsintervallen op basis van ware belastinggegevens en gebruik van ware veldgegevens en belastingspectra voor de optimalisatie van constructies en re-engineering van machines door de producent.

Schaeffler Digitale services
Schaeffler biedt nu een softwareplatform waar informatie voor onderhoudstechnici wordt gebundeld, geëvalueerd en geïnterpreteerd

Geautomatiseerde wentellagerdiagnostiek

Het gebruik van trillingsbewakingssystemen is de meest betrouwbare methode voor het monitoren van wentellagers en het waarnemen van beginnende schade aan lagers en andere machinecomponenten. De hoeveelheid beschikbare meetgegevens stijgt constant aangezien sensortechnologie steeds vaker ingezet wordt. Door middel van de service “geautomatiseerde wentellagerdiagnostiek” die in Hannover gepresenteerd wordt kunnen deze data automatisch en intelligent geanalyseerd worden. De resultaten worden dan in de vorm van aanbevolen acties aan de klant ter beschikking gesteld. De voorwaarde hiervoor is de nieuwe generatie van het FAG SmartCheck trillingsbewakingssysteem, welke voor het eerst gepresenteerd wordt in Hannover. Dit compacte meetsysteem registreert de ruwe data van elke constructie en draagt deze over aan de cloud. Ter verwerking van deze data staan actuele verbeterde calculatie- en analyse-algoritmes ter beschikking op het software platform van Schaeffler, waar de klanten online toegang toe hebben zonder verdere software te hoeven installeren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven