Ga naar hoofdinhoud

Schaeffler opent nieuw Tool Technology Center

Het Tool Technology Center heeft meerdere geautomatiseerde robotlijnen (foto: Schaeffler Technologies AG & Co. KG).

Schaeffler heeft tientallen miljoenen euro’s geïnvesteerd in een Tool Technology Center. Deze vestiging in Höchstadt an der Aisch (bij Neurenberg) is nu geopend. Zo’n 100 machines zijn er samengebracht in een bestaande hal om precisiegereedschappen gedigitaliseerd en geautomatiseerd te produceren. Dit gebeurt vooral voor de strategische toekomstige doelgebieden e-mobility en robotica, maar ook voor mechatronische chassistoepassingen.

Het Tool Technology Center in Höchstadt produceert precisiegereedschappen voor de wereldwijde Schaeffler-vestigingen. Het gaat onder meer om ponsen en matrijzen die, gecombineerd als samenstellingen, worden gebruikt voor het ponsen en vormen van bandstaal.

Geautomatiseerde, gedigitaliseerde productie (‘bits meet metal’) verhoogt het concurrentievermogen van het vervaardigen van gereedschappen aanzienlijk, stelt het bedrijf.

‘Nieuwe dimensie’

Met het Tool Technology Center krijgt het bedrijf een nieuwe dimensie op het gebied van bewerkingen, zowel in technisch als structureel opzicht, zei Georg F. W. Schaeffler, familieaandeelhouder en voorzitter van de Raad van Commissarissen van Schaeffler, tijdens de opening. “Tegen de achtergrond van de technologische veranderingen van onze tijd is dit van buitengewoon belang.”

“Uitmuntende productie en innovatieve gereedschapstechnologieën zijn een integraal onderdeel van het Schaeffler-dna en spelen al meer dan 75 jaar een belangrijke rol in de succesvolle bedrijfsontwikkeling van de divisies Automotive Technologies en Industrial”, gaf Klaus Rosenfeld, CEO van Schaeffler AG, aan.

Spuitgieten en stansen

Het Tool Technology Center in Höchstadt omvat 7.000 m² productieruimte en ruim 1.000 m² kantoorruimte. Hier zullen uiterst precieze werktuigen worden ontwikkeld en vervaardigd, wat op zijn beurt de volumeproductie van kwalitatieve producten zal vergemakkelijken.

Technologieën zoals het spuitgieten van aluminium, het spuitgieten van kunststof of het stansen zijn van cruciaal belang voor succes, met name in de e-mobility, aangezien naast staal ook andere soorten materiaal moeten worden verwerkt, geeft Schaffler aan.

Robotlijnen en bewerkingsmachines

“Drie volautomatische robotlijnen en 50 digitaal gekoppelde bewerkingsmachines behoren tot de technologische highlights in het Tool Technology Center in Höchstadt”, aldus Wilfried Schwenk, hoofd Global Tool Technology bij Schaeffler.

“Tot het machinepark behoort een hypermoderne pers met servo-aandrijving en een maximale perskracht tot 630 ton. Met deze pers worden alle eisen voor de persen van onze klanten in kaart gebracht, bijvoorbeeld ten aanzien van de beschikbare ruimte voor de installatie en andere technische eigenschappen.”

Model based definition

Het Tool Technology Center speelt tevens in op digitale oplossingen. Zo zal in de toekomst het gebruik van model based definition (MBD) centraal staan.

MBD is een methode om alle productie- en procesrelevante informatie direct op het 3D CAD-model te beschrijven. Hierbij zijn alle gegevens voor digitale processen beschikbaar vanuit één enkele bron, wat de kans op fouten vermindert en ontwikkelingstijden aanzienlijk verkort. 

Versterking expertise

De miljoeneninvestering levert een belangrijke bijdrage aan de expertise van Schaeffler op het gebied van gereedschapstechnologie. Bovendien versterkt het, aldus het bedrijf, de gereedschapsexpertise in Duitsland en maakt productie van innovatieve producten mogelijk.

“Met de bundeling van expertise in Höchstadt kan Schaeffler ontwikkeling, productie en gereedschapsfabricage op één locatie verenigen en zo optimaal inspelen op toekomstige wensen van klanten”, aldus Andreas Schick, COO van Schaeffler AG.

Hoge bezettingsgraad machines

“Door automatisering en digitalisering is een hoge bezettingsgraad van de machines te allen tijde mogelijk. Dit resulteert in een zeer efficiënte, winstgevende exploitatie van het vervaardigen van gereedschappen in Duitsland, een land dat bekend staat om zijn technologische bekwaamheid.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven